Cumhuriyet'in kuruluş döneminde köy kanunu ve devlet-köy ilişkisi
Village law and state-village relationship in the foundation period of the Republic
- Tez No: 761398
- Danışmanlar: PROF. DR. KORAY KARASU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Köy Kanunu, devlet-köy ilişkisi, teritoryalleşme, ulus-devletleşme, kapitalistleşme, Village Law, state-village relationship, territorialization, nation-statehood, capitalization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 619
Özet
Bu çalışmanın konusu Türkiye'de Cumhuriyet'in kuruluş döneminde devlet- köy ilişkisidir. Çalışma, kuruluş döneminde devletin köylere ve köylülere yönelik faaliyetlerinin kısıtlı olduğunu ve uygulama düzeyinde herhangi bir sosyo-ekonomik sonuç doğurmayan Köy Kanunu'nun, baskıcı bir bürokratik- yönetici kadronun hayalciliğinin neticesi olduğunu savunan merkez-çevre yaklaşımına ait kabullerin sorgulanmasını ve bunların eleştirisini hedeflemiştir. Bu kapsamda devletin toplumsal koşulların içerisinden doğduğu, toplumsal ve iktisadi ilişkilerden ayrışık ve ona yabancı bir özü olmadığı savlanmıştır. Devlet-köy ilişkisinin kurulmasında yerelle bütünleşik olarak merkezin, dolayısıyla devletin iktisadi ve toplumsal koşullar tarafından biçimlendiği; toplumun ve yerin de devlet tarafından düzenlendiği tezi savunulmuştur. Bu sav etrafında Köy Kanunu çıkış noktası alınarak devletin maddi unsurlarından nüfus ve toprak ile yönetim unsuru çerçevesinde inceleme yapılmıştır. Çalışmanın nihayetinde Türkiye Cumhuriyet'inin kuruluş döneminde devletin siyasi ve iktisadi olarak köyler temelinde örgütleyici faaliyetlerini gerçekleştirdiği, üretim biçiminin gelişmesinin önündeki feodal kalıntıların temizlenmesinde siyasal-yönetsel bakımdan köylerden başlanıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the state-village relationship in the founding period of the Republic in Turkey. The study aims to question and criticize the assumptions of the center-periphery approach, which argues that the state's activities towards villages and villagers were limited during the establishment period and that the Village Law, which did not have any socio-economic consequences at the implementation level, could not go beyond the imagination of an oppressive bureaucratic-administrative staff. In this context, it was argued that the state emerged from social conditions and it does not have an essence that is separate from and outsider to social and economic relations. In the establishment of the state-village relationship, the thesis has been defended that the center integrated with space/territory/local, thus the state, is shaped by the economic and social conditions and that the society and its territory are also regulated by the state. Around this argument, the Village Law was taken as the starting point, and an examination was made within the framework of the elements of the state: population, territory and administration. At the end of the study, it was concluded that the state carried out political and economic organizing activities on the basis of villages during the founding period of the Republic of Turkey, and that the politically-administratively started from the villages to clear the feudal remnants in front of the development of the mode of production.