Simental ırkı sığırlarda leptin ve yağ asidi bağlayıcı protein 4 gen polimorfizmleri ile süt verimleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between leptin and fatty acid binding protein 4 genes polymorphisms and milk yield in simental cattle breed
  1. Tez No: 761443
  2. Yazar: YUSUF ÜÇME
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: FABP4, LEP, RFLP, Simental, Süt verimi, Milk yield, MYF5, RFLP, Simmental, STAT5A
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Yapılan bu tezde, Simental ırkı sığırlarda leptin (LEP) geninde bulunan ve Sau3AI restriksiyon enzimi ile belirlenen polimorfizm ile yağ asidi bağlayıcı protein 4 (FABP4) geninde bulunan ve Hin1I restriksiyon enzimi ile belirlenen polimorfizmleri ile günlük ve laktasyon toplam süt verimi arasındaki ilişki araştırılmıştır. LEP-Sau3AI polimorfizminin belirlenmesi amacıyla yapılan polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) sonunda 422 bp uzunluğunda bir PCR ürünü elde edilmiştir. FABP4-Hin1I polimorfizminin belirlenmesi için yapılan PCR işlemi sonunda ise 399 bp uzunluğunda bir PCR ürünü elde edilmiştir. Elde edilen LEP-Sau3AI ve FABP4-Hin1I genotipleri ile günlük ve laktasyon süt verimleri arasındaki ilişkinin önem kontrolü Çok Yönlü Varyans Analizi (Univariete ANOVA) ile değerlendirilmiştir. İncelenen örneklerin LEP-Sau3AI polimorfizmi yönünden Hardy-Weinberg (H-W) dengesinde olmadıkları gözlenmiştir. LEP-Sau3AI polimorfizmi yönünden incelenen Simental ırkı sığırlarda AA'nın en yaygın (n=137) genotip olduğu, BB genotipinin ise görülmediği belirlenmiştir. FABP4-Hin1I polimorfizmi yönünden incelenen Simental ırkı sığırlarda GG genotipinin en sık görülen genotip (n=164) olduğu gözlenmişken, AA genotipin ise incelenen örneklerde en az görülen genotip olduğu (n=1) belirlenmiştir. FABP4-Hin1I polimorfizmi yönünden de incelenen Simental ırkı sığırların H-W dengesinde oldukları gözlenmiştir. Çalışma sonunda incelenen Simental ırkı sağmal ineklerde LEP-Sau3AI ve FABP4-Hin1I polimorfizmi ile günlük ve 305 günlük süt verimleri arasında ilişki olmadığı belirlenmiştir. Çalışma sonunda bu iki gen yönünden daha çok örneğin incelendiği çalışmaların planlanması gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between the polymorphism in the leptin (LEP) gene which is determined by the Sau3AI restriction enzyme and the polymorphisms in the fatty acid binding protein 4 (FABP4) gene which is determined by the Hin1I restriction enzyme and the daily and lactation total milk yields in Simmental cattle was investigated. PCR products of 422 bp obtained at the end of the polymerase chain reaction (PCR), which was performed to detect the LEP-Sau3AI polymorphism in examined cows. PCR products of 399 bp obtained at the end of the PCR, which was performed to detect the FABP4-Hin1I polymorphism in examined cows. The significance control of the relationship between the determined LEP-Sau3AI and FABP4-Hin1I genotypes and daily and lactation milk yields was evaluated with Univariate Analysis of Variance (Univariete ANOVA). It was determined that the AA genotype was the most common (n=137) and the BB genotype was not detected in examined Simental cattle for LEP-Sau3AI polymorphism. It was observed that the samples examined were not in Hardy-Weinberg (H-W) equilubrium in terms of LEP-Sau3AI polymorphism. It was observed that the GG genotype was the most common genotype (n=164) whereas the AA genotype was the least common genotype (n=1) in the examined Simental cows for the FABP4-Hin1I polymorphism. Deviation from H-W equilibrium was not observed in the examined Simental cows for the FABP4-Hin1I polymorphism. At the end of the study, it was found that there was no relationship between LEP-Sau3AI ve FABP4-Hin1I polymorphism and daily and 305-day milk yields in Simental cows studied in this study. At the end of the study, it was thought that studies examining more samples in terms of Sau3AI ve FABP4-Hin1I polymorphism should be planned in Simental cattle breed.