Endometrial CA' da GRP78 geninin liquid biyopside ekspresyonunun kanser grade'inde bir biyobelirteç olup olamayacağının araştırılması
Investigation of whether expression of GRP78 gene in endometrial CA in liquid biopsy can be a biomarker in cancer grade'
- Tez No: 761444
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN SAATÇİ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Genetik, Genetics
 - Anahtar Kelimeler: Endometrium Kanseri, ER Stres, GRP78, Liquıd Biyopsi, Endometrium Cancer, ER Stress, GRP78, Liquid Biyopsy
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Gen Tedavisi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 100
Özet
Endometrial kanser (EK) gelişmiş ülkelerdeki kadınlarda dördüncü önde gelen kanserdir. İstatistiksel veriler Avrupada ölüm oranının her geçen gün arttığını kaydetmektedir. Bu tümör uterusun iç tabakasında myometriumu astarlayan epitel hücrelerin yüksek oranda karşılanmamış östrojen cevabından kaynaklı anormal çoğalmaya başlaması ile sonuçlanır. Endometrium kanserinin tanısal, prognostik, teropatik, biyolojik olarak önceden belirlemeye yönelik belirteç yoktur. Non invaziv olarak tümörün yükünü, nüksünü, metastazı ve ilaç etkinliğini anlamamız, tedavinin kaderini belirlemede önem arz etmektedir. Endoplazmik Retikulum (ER) proteinlerin doğru katlanıp fonksiyon etkinliğini düzenleyen bir kalite kontrol merkezi olarak görev yapmaktadır. Çeşitli sebeplerden kaynaklı proteinler düzgün katlanamaz ise Endoplazmik Retikulm Stres (ER Stres) oluşmakta ve proteinlerin katlanmasını sağlayan şaperonların etkinliğini artıran bazı oyuncuların stres varlığında sayılarının artımı ile sonuçlanmaktadır. ER stres ana oyuncularından GRP78'in Endometrium kanserindeki yeri ve önemi bilinmekte ancak bu genin non invaziv olarak bir belirteç olup olamayacağının hastaya ait çeşitli materyallerle operasyon öncesi ve sonrası araştırılması bakımından, çalışmamız bir ilk teşkil etmektedir. Çalışmamızda Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na gelen hastalardan 20 Tip 1 Endometrial Ca dokusu ve 20 sağlıklı endometrium dokusu, bu hastalardan ayrıca smear, kan materyalleride alınmış olup, Endoplazmik Stres markerı olan GRP78 geninin bir biyobelirteç olup olamayacağı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Endometrial cancer (EC) is the fourth leading cancer among women in developed countries. Statistical data indicate that the mortality rate in Europe is increasing day by day. This tumor results in the abnormal proliferation of epithelial cells lining the myometrium in the inner lining of the uterus. Due to a highly unmet estrogen response. There is no diagnostic, prognostic, theropathic, or biological predictive marker for endometrial cancer. Understanding the burden, recurrence, metastasis and drug efficacy of the tumor as non-invasive marker is important in determining the fate of the treatment. The Endoplasmic Reticulum (ER) functions as a quality control center that regulates protein folding and functional efficiency. If the proteins due to various reasons are not folded properly, Endoplasmic Reticulm Stress (ER Stress) occurs and some players that increase the efficiency of the chaperones that allow the proteins to fold result in an increase in the number in the presence of stress. The place and importance of GRP78, one of the main actors of ER stress, in Endometrium cancer is known, but it is the first to investigate whether this gene can be a non-invasive marker with various materials belonging to the patient before and after the operation. In our study, 20 Type 1 Endometrial Ca tissues and 20 healthy endometrial tissues were also taken from patients who came to the Department of Gynecology and Obstetrics, Faculty of Medicine, Erciyes University, and it was investigated whether the GRP78 gene, which is an endoplasmic stress marker, could be a biomarker or not.