Ortaöğretimde öğrenim gören kız öğrencilerin spora bakış açısı, spor yapma ve yapmama nedenlerinin incelenmesi
Examining the perspective of female students at high school and the reasons of doing and not doing sport
- Tez No: 761445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDOĞAN SOYGÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, kız öğrenciler, spora bakış açısı, spor yapma nedenleri ve spor yapmama nedenleri
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışma, ortaöğretimde öğrenim gören kız öğrencilerin spora bakış açılarını, spor yapma ve yapmama nedenlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma ile öğrencilerin spora bakış açılarını, spor yapma ve yapmama nedenlerini belirlenip bireyler spora daha kolay yönlendirilebilir ve sporla buluşmalarındaki güçlükler daha kolay çözüme kavuşturulabilir. Materyal Metot: Çalışmanın örneklemini, 2018-19 eğitim öğretim yılında Malatya ilindeki farklı türde (Meslek, Anadolu ve Fen liseleri) ve farklı seviyelerdeki (9,10,11,12 sınıf) ortaöğretim öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmaya 330 spor yapan ve 330 spor yapmayan toplamda (n=660) kız öğrenci katılmıştır. Çalışmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmada 10 maddelik kişisel bilgi formu ve Gülbahçe (2011) tarafından geliştirilen spor yapma ve yapmama nedenleri ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde Lisanslı SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Çalışmanın veri analizlerinde frekans ve yüzdelik dağılımlar kullanılmış, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü (ANOVA) yapılmıştır. Çalışmada anlamlılık düzeyi p0,05). Spor yapmayan öğrencilerin spor yapmama durumları ile sporla uğraşan yakınları olma durumlarına göre;“kişisel nedenler”ve“maddi ve sosyal çevre nedenleri”, öğrencilerin boyları, vücut ağırlıkları, beden kitle indeksleri, baba eğitim durumları, anne eğitim durumları, kardeş sayıları ve ikamet ettikleri yer değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. P>0,05 Sonuç: Araştırmada spor yapan öğrencilerin“sporun yararına inanma”,“sosyal çevre edinme”,“yakın çevrenin etkisi”,“çevreyi etkileme”ve“çevreden etkilenme”sebepleriyle spor yaptıkları, spor yapmayan öğrencilerin ise“maddi ve sosyal çevre nedenleri”ve“kişisel nedenlerle”spor yapmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Aile ve çevre desteği alan kız öğrencilerin spor yapmaya daha istekli olduklarını söylemek mümkündür. Kız öğrencilerin spor yapabilmeleri için spor yapmalarına engel olan nedenlerin ortadan kaldırıldığında spora daha fazla yönelimlerinin olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Goal: This study is conducted in order to specify the attitudes towards sports and reasons of doing or not doing physical exercise of the female students at high school education. With this study, individuals can be directed to sports more easily by determining the students' perspectives on sports, the reasons for doing sports and not, and the difficulties in meeting with sports can be solved more easily. Material and Method: The sample group of the study is formed by female high school students who attend to different school types (Vocational, Anatolian and Science High Schools) and different grades (9th, 10th, 11th, 12th) in 2018-2019 educational year in City of Malatya province. In the study, 330 physically active and 330 physically non-active and total number of (n=660) female students participated in the study. Descriptive survey model is used in the study. At the data collection tools in order to obtain the data of the study are personal information form consisting of 10 items and reasons of doing physical exercise or not doing physical exercise scale developed by Gülbahçe (2011). In statistical analysis of the data, licensed SPSS 20.0 packaged software is used. At the analysis of the data of the study percentage distribution, independent sample T test and one way (ANOVA) have been used.