TOKİ Celalettin Ökten Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okuyan yabancı öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının incelenmesi (Başakşehir örneği-İstanbul)
TOKİ Celalettin Ökten Kız investigation of the attitudes of foreign students studying at Anatolian Imam Hatip High School towards physical education and sports course (Başakşehir example-Istanbul)
- Tez No: 897532
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİ CAN METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Physical education and sports, migration, immigrant, attitude, foreign national, foreign student
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, Toki Celalettin Ökten Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okuyan yabancı öğrencilerin Beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları incelenmiştir. Bu araştırma, tarama modeli kapsamında betimsel tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen“ Kişisel Bilgi Formu”ve“ Güllü ve Güçlü tarafından 2009 yılında oluşturulan Ortaöğretim Öğrencileri için Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. İstanbul ili Başakşehir ilçesi Toki Celalettin Ökten Kız AİHL' de öğrenim gören yabancı öğrenciler örneklem grubumuz olarak belirlenmiştir. Ölçek formları toplam 230 yabancı öğrenciye gönüllülük esas alınarak dağıtılmış, ölçek formları incelenerek 210 öğrencinin ölçek formu analiz için uygun bulunmuştur. Elde edilen verilen SPSS 21 paket programından yararlanılmıştır. Araştırmada çoklu karşılaştırmalar için Tek Yönlü Anova testi kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliliği Croanbach's Alpha katsayısı ile belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda;“Yabancı öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının”,“Yaş”,“Sınıf”,“Sporla uğraşıyor mu”değişkenlerine göre farklılıklar tespit edilmiştir.“Türkiye'de bulunma süreleri”,“Anne çalışıyor mu”,“Baba çalışıyor mu”,“Kardeş sayısı”, değişkenlerinde herhangi bir farklılık tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the attitudes of foreign students studying at Toki Celalettin Ökten Girls' Anatolian Imam Hatip High School towards physical education and sports lessons were examined. This research was conducted using the descriptive survey model within the scope of the survey model. As data collection tools, the“Personal Information Form”developed by the researcher and the“Physical Education Lesson Attitude Scale for Secondary School Students created by Güllü and Güçlü in 2009”were used. Foreign students studying at Toki Celalettin Ökten Kız AIHL in Başakşehir district of Istanbul were determined as our sample group. Scale forms were distributed to a total of 230 foreign students on a voluntary basis, and by examining the scale forms, the scale forms of 210 students were found suitable for analysis. The resulting SPSS 21 package program was used. One-Way ANOVA test was used for multiple comparisons in the study. The reliability of the scale was determined by Croanbach's Alpha coefficient. As a result of the research; Differences were determined according to the variables of“Attitudes of foreign students towards physical education and sports lessons”,“Age”,“Class”,“Does they engage in sports”. No differences were detected in the variables“Duration of stay in Turkey”,“Is the mother working”,“Is the father working”,“Number of siblings”.