Hymenoptera venom allerjisi tanısında ve venom immunoterapi etkinliğinin değerlendirilmesinde bazofil aktivasyon testlerinin yeri
Basophil activation tests for the diagnosis of hymenoptera venom allergy and for the evaluation of the efficacy of venom immunoterapy
- Tez No: 761453
- Danışmanlar: PROF. DR. İNSU YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Bazofil Aktivasyon Testi, Arı Venomu, Venom İmmünoterapi, CD63, CD203c, Basophil Activation Test, hymenoptera venom, venom immunoterapy CD63, CD203c
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Hymenoptera (arı) venom allerjisi olan hastaların tanısında ve hastalara uygulanan venom immünoterapi (VİT) etkinliğinin değerlendirilmesinde kullanılan bazofil aktivasyon testlerinin (BAT) yerinin ve öneminin gösterilmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmamız arı ile sistemik reaksiyon öyküsü olan ve arı venom duyarlılığı, deri prik testi (DPT) ve/veya spesifik immünglobülin E (sIgE) ölçümü ile tespit edilerek VİT başlanmasına karar verilen 10 hasta ile yürütüldü. VİT öncesi (0. gün), VİT'nin 3. ve 6. ayında olmak üzere üç defa heparin ile antikoagüle tüpe 3ml'lik kanlar alındı. Hastalardan alınan venöz kan örnekleri pozitif kontrol (PK), negatif kontrol (NK) ve 0.1 mg/ml, 1 mg/ml, 10 mg/ml olmak üzere üç ayrı dilüsyonda hazırlanan venom ekstraktlarından oluşan test tüplerine ayrıldı ve tüplerdeki bazofil aktivasyonu; CD63 ve CD203c yüzde ve ortalama floresan yoğunluk (mean floresan intensity- MFI) ölçümü yapılarak akım sitometri cihazı ile değerlendirildi. Bulgular: VİT öncesi 0.1 mg/ml, 1 mg/ml, 10 mg/ml konsantrasyonlarında CD63 ekspresyonunda, negatif kontrole oranla ortalama % 69.2 artış gösterildi. CD 203c MFI değerlerinde ise 0. günde her üç konsantrasyonda da negatif kontrole oranla ortalama %34 artış saptandı. Ayrıca VİT başlanan hastalara 3. ay ve 6. ay da uygulanan BAT sonuçlarında immünoterapi öncesi CD63 ekspresyonuyla kıyaslandığında istatiksel olarak anlamlı düşüş olduğu saptandı (p=.0001). Sonuç: Bu araştırma BAT'ın arı venomuna karşı gelişen erken tip aşırı duyarlılık reaksiyonlarında tanısal amaçlı kullanılabileceğini göstermiştir. Ayrıca VİT takiplerinde, immünoterapinin etkinliğinin değerlendirilmesinde BAT'ın faydalı olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It was aimed to show the place and importance of basophil activation tests (BAT) used in the diagnosis of patients with hymenoptera venom allergy and evaluation of venom immunotherapy effectiveness. Method: Our study was conducted with 10 patients who had a history of systemic reaction with hymenoptera venom and who decided to initiate venom immunotherapy (VIT) after determining hymenoptera venom sensitivity, skin prick test (DPT) and / or specific immunoglobulin E (sIgE) measurement. Whool blood sample was taken into anticoagulated tube with heparin. First sample was taken before starting VIT (0. d). Other samples were taken 3'rd and 6'th mount after starting the maintance dose. Venous blood samples taken from the patients were exposed to positive control, negative control and tree dilutions of 0.1 mg / ml, 1 mg / ml, 10 mg / ml venom extract. CD63 and CD203c measurements were evaluated with flow cytometry device. CD63 and CD203c percentage and mean fluorescence intensity (MFI) were measured and evaluated with flow cytometry. Results: CD63 increasing was shown as 69.2% before VIT in the venom extract dilutions at 0.1mg / ml, 1 mg / ml, 10 mg / ml compare to negative control. The increasing was found positive in all patients. CD 203c MFI values were examined, an average of 34% increase was found in three concentrations at 0. d. In addition CD63 expression was significantly decrease in patients with VIT at the 3rd and 6th months when compared to the baseline CD63 expression (p =.0001.) Conclusion: This study has shown that BAT can be used for diagnostic purposes in early type hypersensitivity reactions to hymenoptera venom and it can be useful in evaluating the effectiveness VIT.