Bazı n-heterosiklik karben gümüş-(I) komplekslerinin farklı kanser hücre hatlarında sitotoksik etkilerinin incelenmesi
Investigation of cytotoxic effects of some n-heterocyclic carbene silver-(I) complexes on different cancer cell lines
- Tez No: 761458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ŞAHİN BÖLÜKBAŞI, DOÇ. DR. NESLİHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: N-Heterosiklik karben, Gümüş-(I) kompleksleri, Sitotoksik aktivite, Kanser
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
N-Heterosiklik karben (NHC) ligandlarının (1a-c) ve bu ligandların gümüş-(I) komplekslerinin (2a-c) sitotoksik aktiviteleri karaciğer (HepG2), kolorektal (HT-29), endometrium (ıshikawa), kronik miyelojenöz lösemi (CML) (K-562), prostat (PC-3) ve glioblastoma (U-87) olmak üzere altı farklı kanser hücresinde 24, 48 ve 72 saat uygulama zamanlarında araştırılmıştır. Komplekslerin (2a-c), kanser hücreleri için seçicilik indekslerinin araştırılması amacıyla insan sağlıklı akciğer fibroblast (WI-38) hücreleri kullanılmıştır. Ag(I)-NHC komplekslerinin (2a-c), kanser hücreleri üzerinde doz ve zamana bağlı sitotoksik aktivite gösterdikleri ve ligandları (1a-c) gümüş-(I) komplekslerine (2a-c) göre daha az sitotoksik etki gösterdikleri belirlenmiştir. Kompleklerin (2a-c) U-87 glioblastom hücreleri üzerinde en yüksek sitotoksik aktiviteye sahip oldukları, bulunmuştur. 2a'nın HT-29, K-562 ve PC-3 kanser hücrelerine karşı, 2b'nin HT-29, K-562 ve PC-3 kanser hücrelerine karşı, 2c'nin ise HepG2 ve HT-29 kanser hücrelerine 72 saat uygulama zamanında en yüksek sitotoksik etki gösterdikleri bulunmuştur. Ayrıca sonuçlarımız, 2b'nin HepG2 ve Ishikawa hücrelerinde ve 2c'nin ise Ishikawa hücrelerinde 24, 48 ve 72 saat uygulama zamanlarında yüksek sitotoksik aktvivite sergilediğini göstermiştir. 2a kompleksinin U-87 glioblastom hücrelerine karşı 48 ve 72 saat uygulama zamanları için seçicilik indeksleri sırasıyla >19.3 ve >19.1 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cytotoxic activities of N-Heterocyclic carbene (NHC) ligands (1a-c) and silver- (I) complexes of these ligands (2a-c) has been investigated against six different cancer cells, including liver hepatocellular (HepG2), colorectal (HT-29), endometrium (ishikawa), chronic myelogenous leukemia (CML) (K-562), prostate (PC-3), glioblastoma (U-87), at application times of 24, 48 and 72 hours. Human healthy lung fibroblast (WI-38) cells were used to investigate the selectivity properties of the complexes (2a-c) for cancer cells. It was determined that Ag (I)-NHC complexes (2a-c) exhibited dose and time dependent cytotoxic activity on cancer cells and their ligands (1a-c) had less cytotoxic effects than silver- (I) complexes (2a-c). It has been found that complexes (2a-c) have the highest cytotoxic activity on U-87 glioblastoma cells. It was determined that 2a against HT-29, K-562 and PC-3 cancer cells, 2b against HT-29, K-562 and PC-3, and 2c against HepG2 and HT-29 cancer cells showed the highest cytotoxic effects at 72 hours administration. Also, our results provided that 2b against HepG2 and Ishikawa cells, and 2c against Ishikawa cells displayed high cytotoxic activity at 24, 48 and 72 hours application. The selectivity indexes for the 48 and 72 hours application times of the 2a complex against U-87 glioblastoma cells were calculated as >19.3 and >19.1, respectively. Key words : N-Heterocyclic carbene; Silver(I) complexes; Sytotoxic activity; Cancer