An evaluation on the contribution to social cohesion in forced migration through employment: The case of Syrians in the context of Turkey
Zorunlu göçteki sosyal uyuma istihdam aracılığıyla katkı üzerine bir değerlendirme: Türkiye bağlamında Suriyeliler örneği
- Tez No: 761504
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEREM KILIÇDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Devlet, Sosyal uyum, Toplumsal bütünleşme, Sınıfsallık, İstihdam, Suriyeliler, State, Social cohesion, Social integration, Classism, Employment, Syrians
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, sosyal uyumun, modern-kapitalist devletin toplumsal düzeneğininin devamını sağlayan bir araç olduğundan hareketle istihdamın bu düzeneğe katkı sunan işlevsel bir araç olduğunu ortaya koymaktadır. Mültecilerin istihdamı için yürütülen sosyal uyum faaliyetlerinde devletin en belirleyici aktör olarak piyasanın ihtiyaçlarını kriter olarak baz alması söz konusudur. İstihdama ilişkin gerçekleştirilen faaliyetlerde ulusal ve küresel düzeyde sektörel gereksinimler mültecilerin çalışmasına yön vermektedir. Bu süreçte devlete sivil toplum kuruluşları takviyede bulunmakta ve sahada kolaylaştırıcı bir rol üstlenmektedir. İstihdamın, toplumsal bütünleşme için bu işlevsel yanı, sosyal uyumun sınıfsal bir araç olarak ironisini de gündeme getirmektedir. Fakat, çalışma hakkının örgütlenme kapsamı, sosyal uyumun bu tezatlığı ile çatışabilir. İstihdamın emek kesimlerine kolektif olarak direnme imkânı sayesinde, toplumsal düzeneğe karşı çıkılabilir. Ancak, mültecilerde olduğu gibi emek kesimlerinin haklara ve hizmetlere erişim açısından dezavantajlılığı arttıkça, istihdamın sosyal uyum karşısındaki bu özgün yanı kaybolmaya başlamaktadır. Bu durum ise bu kesimlerin kırılganlıklarını arttırarak, onların toplumsal hayatta gerilemesine neden olmaktadır. Söz konusu teorik perspektife ise ülkemizdeki Suriyelilerin istihdamı önemli bir örnek teşkil etmektedir. Türkiye genelinde mültecilerin istihdamı ile ilgili faaliyet gösteren ve yönetsel açıdan birbirinden farklılık gösteren aktörlerle yapılan görüşmeler doğrultusunda Suriyelilerin istihdamının, toplumsal bütünleşme amacı üzerinden devletin korumaya çalıştığı ve aslında piyasa kuralarının hâkim olduğu sosyo-ekonomik düzene nasıl katkıda bulunduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study revals that employment is a functional instrument that contributes to the mechanism, considering that social cohesion is a tool that ensures the continuation of the socio-economic order of the modern-capitalist state. In social cohesion activities carried out for the employment of refugees, the state, as the most determining actor, takes the needs of the market as a criterion. Sectoral requirements at the national and global level in employment-related activities determine the work of refugees. In this process, non-governmental organizations support the state and play a facilitating role in the field. This functional aspect of employment for social integration also proposes an item,“the irony of social cohesion as a class instrument”for the agenda. But the organizational scope of the right to work may conflict with this contrast of social cohesion. The social order can be challenged, thanks to the collective resistance that employment provides to sectors of labor. However, as the disadvantage of labor groups in terms of accessing rights and services increases, as is the case with refugees, this unique aspect of employment against social cohesion begins to disappear. This situation increases the fragility of these segments and causes them to regress in social life. The employment of Syrians in our country is an important example of this theoretical perspective. In line with the interviews with the actors operating in the employment of refugees throughout Turkey and differing from each other in terms of administration, it is observed how the employment of Syrians contributes to the socio-economic order that the state tries to protect through the aim of social integration and in fact, the market rules dominate.