Erkek sağlık çalışanlarının erkek meme kanserine ilişkin bilgi durumunun ve seçilmiş faktörlerin endişe düzeylerine etkisi
The effect of male healthcare professinals' knowledge regarding male breast cancer and selected factors on worry levels
- Tez No: 761506
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL KARAYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Erkek Meme Kanseri, Endişe Düzeyi, Bilgi Durumu, Hemşirelik, Male Breast Cancer, Level of Worry, State of Knowledge, Nursing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, erkek sağlık çalışanlarının meme kanserine ilişkin bilgi durumunun ve seçilmiş faktörlerin endişe düzeylerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel olup, örneklemi Manisa Celal Bayar Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 250 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Veri toplamak amacıyla Tanıtıcı Özellikler Soru Formu, Erkek Sağlık Çalışanlarının Meme Kanseri Konusundaki Bilgi Düzeyi Formu, Meme Kanseri Endişe Skalası (MKES) kullanılmıştır. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız iki grup karşılaştırmasında t- testi ve Man Whitney-U testi, Ki-kare testleri ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Erkek meme kanseri bilgi puanları ortalaması 37 üzerinden 20,32±11,67 ve meme kanseri endişe puan ortalaması 24 üzerinden 11,39±46'dır. Erkek sağlık çalışanlarının %58,40'ı düşük meme kanseri endişesine sahipken %41,60'ının yüksek endişeye sahip oldukları saptanmıştır. Lisans ve lisansüstü eğitim görenlerin, hekim ve hemşirelerin, bilgi puanı yüksek olanların endişe düzeylerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Erkek sağlık çalışanlarının meme kanserine ilişkin bilgi puanına göre meme kanseri endişe düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (X2:17,22 p0,05).
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of male healthcare professionals' knowledge about breast cancer and selected factors on their worry levels. Method: The research is descriptive and cross-sectional, and the sample consisted of 250 healthcare professionals working at Manisa Celal Bayar University Training and Research Hospital. In order to collect data, the Descriptive Characteristics Questionnaire, the Knowledge Level of Male Health Professionals on Breast Cancer, and the Breast Cancer Concern Scale (MKES) were used. Data were collected by face-to-face interview method. In the evaluation of the data, t-test and Man Whitney-U test, Chi- square tests and Pearson Correlation analysis were used in comparison of two independent groups. Results and Conclusion: The mean male breast cancer knowledge score is 20.32±11.67 out of 37, and the mean breast cancer anxiety score is 11.39±46 out of 24. While 58.40% of male healthcare professionals had low breast cancer anxiety, 41.60% were found to have high anxiety. It was found that those with undergraduate and graduate education, physicians and nurses, and those with high knowledge scores had high levels of anxiety. A statistically significant difference was found between breast cancer anxiety levels according to the knowledge score of male healthcare professionals about breast cancer (X2:17.22 p0.05).