Adölesan kadın basketbolcularda core ve pliometrik antrenmanların bazı motorik özelliklere etkisi
The effects of 8-week core and pliometric training on some motorical properties of women adolescent basketball players
  1. Tez No: 761547
  2. Yazar: YASEMİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Basketbol, Core, Motorik Özellikler, Pliometrik, Adolescent, Basketball, Core, Motoric Properties, Plyomecric
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma, 8 haftalık pliometrik ve core antrenmanlarının adölesan dönemi kadın basketbolcuların bazı motorik özelliklerine etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya Bellona Kayseri Basketbol Gençlik ve Spor Kulübün de aktif olarak basketbol oynayan 42 (15 kişi core grubu, 15 kişi pliometrik grubu, 12 kişi kontrol grubu) kadın sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Denekler rutin basketbol antrenmanlarına devam ederken deney gruplarına önceden planlanmış core ve pliometrik antrenman programları uygulanmıştır. Core ve pliometrik antrenman programları uygulanmadan önce ve uygulandıktan sonra antropometrik ölçümler,20 metre sprint testi, dikey sıçrama testi, T test çeviklik testi, 20 metre mekik testi, sırt, bacak ve el pençe kuvvet testi, dinamik denge testi, esneklik testi, BMI ölçümleri yapılmıştır. Sporcu gruplarından elde edilen puanların gruplar arası karşılaştırılması tek yönlü varyans analizi, gruplar arasındaki farkın kaynağını tespit edebilmek için LSD analizi, gruplar içerisinde ön test son test karşılaştırılmalarında ise eşleştirilmiş t testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak p0.05). Gruplar arası ön test-son test skorlarına bakıldığında; core ve kontrol grubu arasında dikey sıçrama testi, T Test çeviklik testi, 20 metre mekik koşu testi, sağ ayak dinamik denge testilerinde, pliometrik ve kontrol grubu arasında dikey sıçrama testi, T Test çeviklik testlerinde anlamlı farklılığın olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Araştırmanın sonucundan elde edilen bulgulara göre rutin basketbol antrenmanlarına ilave olarak yapılan 8 haftalık pliometrik ve core antrenmanlarının adölesan kadın basketbolcular da motorik özelliklere pozitif yönde katkısı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the effect of 8-week plyometric and core training on some motoric characteristics of adolescent female basketball players. 42 female athletes (15 people in core group, 15 people in plyometric group, 12 people in control group) actively playing basketball in Bellona Kayseri Basketball Youth and Sports Club participated in the research voluntarily. While the subjects continued their routine basketball training, pre-planned core and plyometric training programs were applied to the experimental groups. Anthropometric measurements before and after core and plyometric training programs, 20 meters sprint test, vertical jump test, T test agility test, 20 meters sit-up test, back, leg and hand claw strength test, dynamic balance test, flexibility test, BMI measurements has been made. One-way analysis of variance was used to compare the scores obtained from the groups of athletes, LSD analysis was used to determine the source of the difference between the groups, and the paired t-test was used for the comparison of the pre-test and post-test within the groups. The significance level was taken as p0.05). Considering the pre-test-post-test scores between the groups; It was determined that there was a significant difference between the core and control groups in vertical jump test, T Test agility test, 20 meters shuttle running test, right foot dynamic balance tests, vertical jump test between plyometric and control groups, T Test agility tests (p0.05). According to the findings obtained from the results of the research, it has been determined that the 8-week plyometric and core trainings performed in addition to the routine basketball training have a positive contribution to the motoric characteristics of the adolescent female basketball players.