Bir çift hastalığı olarak erektil disfonksiyon: Aleksitimi, duygu düzenleme ve çift uyumunun etkisi
As a dual disease erectile dysfunction: Alexithymia, emotion regulation and effect of dyadic harmonity
- Tez No: 761587
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖRKEM KARAKAŞ UĞURLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Çift, Duygu Düzenleme, Erektil Disfonksiyon, Partner, Alexithymia, Couple, Emotional regulation, Erectile dysfunction, Partner
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Bu araştırmada erektil disfonksiyon hastaları ile cinsel partnerleri ve sağlıklı erkekler ile onların cinsel partnerleri arasında aleksitimi, duygu düzenleme ve çift uyumu açısından farklılık olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Partner psikopatolojilerinin erektil disfonksiyondaki yerinin belirlenmesi, erektil disfonksiyonun bir çift hastalığı olarak incelenmesi gerektiği, tedavi stratejilerinde partnerlere yönelik de tedavi algoritmalarının geliştirilmesi yönünde farkındalık kazandırmak çalışmanın ikinci amaçları arasındadır. Gereç-Yöntem: Çalışmamıza DSM-5 tanı kriterlerine göre 'Erektil Disfonksiyon' tanısı alan ve organik etiyoloji saptanmayan 55 erkek hasta ve cinsel partneri ile 54 sağlıklı kontrol çifti dahil edilmiştir. Erkek katılımcılara Uluslararası Erektil İşlev Formu-5, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği, Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği erkek formu; kadın katılımcılara Toronto Aleksitimi Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği, Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği kadın formu karşılıklı görüşme yolu ile doldurtuldu. Bulgular: Erektil disfonksiyon grubu ve sağlıklı kontrol grubu arasında demografik açıdan anlamlı farklılık saptanmamıştır. Erektil disfonksiyon grubunda kontrol grubuna göre anksiyete, depresyon, aleksitimi, cinsel işlevler, çift uyumu ve duygu düzenleme stratejileri bakımından anlamlı düzeyde farklılık saptanmıştır. Erektil disfonksiyon grubunda erektil disfonksiyon şiddeti ile aleksitimi, duygu düzenleme, partnerin aleksitimi düzeyi ve çift uyumu arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Erektil disfonksiyon grubunda erektil disfonksiyon şiddeti arttıkça TAÖ-1, TAÖ-toplam puan, DDGÖ-açıklık, DDGÖ-dürtü, DDGÖ-kabullenmeme, DDGÖ-toplam puanları ve erektil disfonksiyon partnerlerinde TAÖ-2-P puanları anlamlı ölçüde artmaktadır. ED hastalarında GRCDÖ empotans alt ölçek puanları arttıkça YÇUÖ uzlaşım alt ölçeği ve toplam puanları anlamlı ölçüde azalmaktadır. ED partnerleri ve kontrol grubu partnerleri arasında demografik açıdan anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. ED partnerlerinde kontrol partnerlerine göre anksiyete, depresyon, aleksitimi, cinsel işlevler, çift uyumu ve duygu düzenleme stratejileri bakımından anlamlı düzeyde farklılık saptanmıştır. Sonuçlar: Bu çalışmanın sonuçları aleksitimi, duygu düzenleme stratejileri ve çift uyumunun erektil disfonksiyon psikopatolojisindeki önemini desteklemektedir. Bunun yanında bir çift hastalığı olarak ele alınan erektil disfonksiyonda partnerin psikolojik özelliklerinin önemini ortaya koyması bakımından ayrıca dikkate değerdir. Cinsel partnerlerin tedaviye katılımının gerekliliği dikkate değerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was executed aiming to investigate whether there is a difference in alexithymia, emotion regulation and dyadic adjustment between erectile dysfunction men and their partners and normal healthy men and their partners. Determination of the partner psychopathologies' place in erectile dysfunction, necessity of investigating the erectile dysfunction as partner illness and bringing awareness to the improvement of treatment algorithms that are specified for partners in treatment strategies are among the secondary objectives of this research. Material-Method: 55 male patients diagnosed with 'Erectile Dysfunction' according to DSM-5 diagnose criteria and no organic etiology was found and their sexual partners and 54 healthy male and their sexual partners have been included to the study. By face to face interview method International Index of Erectile Function Form-5, Toronto Alexithymia Scale, Emotion Regulation Difficulty Scale, Renewed Partner Compatibility Scale, Beck Anxiety Scale, Beck Depression Scale, Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale Male Form were filled with male participants, and Toronto Alexithymia Scale, Emotion Regulation Difficulty Scale, Renewed Partner Compatibility Scale, Beck Anxiety Scale, Beck Depression Scale, Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale female form were filled with female participants. Findings: There were no detected any significant differences between the erectile dysfunction group and the healthy control group in demographical way. The differences at significant level have been detected in erectile dysfunction group compared to control group in terms of anxiety, depression, alexithymia, sexual functionalities, partner compatibility and emotion regulation strategies. The meaningful correlation was detected between erectile dysfunction severity and alexithymia, emotion regulation, alexithymia level of partner and partner harmony. In erectile dysfunction group, in case of erectile dysfunction severity increases, Toronto Alexithymia Scale-1, Toronto Alexithymia Scale total points, Emotion Regulation Difficulty Scale Openness, Emotion Regulation Difficulty Scale Impulse, Emotion Regulation Difficulty Scale Disapproval Subscale and Emotion Regulation Difficulty Scale total points and erectile dysfunction patients 'sexual partners' Toronto Alexithymia Scale-2-P points are increased significantly. In erectile dysfunction patients, as Impotence Subscale of Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale Score increases, Renewed Dyadic Adjustment Scale's Consensus Subscale and Renewed Dyadic Adjustment Scale total points decrease significantly. There were no detected any meaningful differences between the sexual partners of erectile dysfunction group and the sexual partners of healthy control group. As comparison the sexual partners of erectile dysfunction group to the sexual partners of healthy group, meaningful differences have been found in terms of anxiety, depression, alexithymia, sexual functions, dyadic adjustment and emotion regulation strategies. Results: The results of this study support the importance of alexithymia, emotion regulation strategies and dyadic adjustment in erectile dysfunction psychopathology. Besides that, the results are also notable in the view of exhibition the importance of a partner's psychological characteristics in erectile dysfunction which is covered as partner disease. The necessity of sexual partner participation into the treatment is also remarkable.