'Veren el, alan elden daha üstündür' rivayetinin sened ve metin açısından değerlendirmesi
Evaluation in terms of chain and text of narration 'the hand that gives is better than the hand that takes'
  1. Tez No: 761632
  2. Yazar: BİNNUR BAYRAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Şerh, Veren El, Alan El, Hadith, Commentary, The Hand That Gives, The Hand That Takes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırma;“ Veren el, alan elden üstündür ”hadisinin sened, metin ve içerik bakımından değerlendirilmesi maksadıyla yapılmıştır. İnceleme sırasında öncelikle ilgili hadisin tarama havuzumuza giren kaynaklardaki sened ve metinlerine ulaşılmış; neticedeyse 12 farklı sahâbî râviden toplam 78 rivayeti bulunduğu belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre ilgili hadis metinlerinin 2 veya 3 farklı bağlama (sebeb-i vürûd ) ait oldukları saptanmıştır. Hadisin anlaşılmasında anahtar sözcük sayabileceğimiz“yed-i ûlâ”öbeği ile“verme pozisyonuna sahip kimse”;“yed-i süflâ”öbeği ile de“imkânsızlık yüzünden başkalarından bir şeyler istemek durumunda kalan kimse”anlamlarının kastedildiği kanaatine varılmıştır. Ayrıca sözü edilen hadisin muhtevası ile tasadduk, cömertlik, cimrilik ve dilencilik kavramları arasında irtibat kurulmuştur. Klasik hadis literatüründe ağırlıklı olarak zekât, sadaka, bağış gibi maddi paylaşım yollarıyla ilişkilendirilen bu hadisin, bazı güncel yorumlara da konu edilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was prepared in order to evaluate the Hadith“The hand that gives is better than the hand that takes”in terms of chain, text and content. During the examination, first of all, the chains and texts of the related hadith in the sources included in our scanning pool were reached; as a result, it has been determined that there are 78 narrations from 12 different companions. According to the data obtained, it has been determined that the related hadith texts belong to 2 or 3 different contexts (sabab vurud al-hadith). The phrase“yad ula”, which we can count as a key word in understanding the hadith, means“the person who has the position of giving”. It has been concluded that the phrase“yad sufla”means“the person who has to ask for something from others due to impossibility”. In addition, a connection was established between the content of the hadith and the concepts of charity, generosity, stinginess and begging. It has been seen that this hadith, which is mainly associated with material sharing such as zakat, charity, donation in the classical hadith literature, can be also the subject of some current interpretations.