Evaluation the functional activity of prostate and fertility in Iraqi mens with type 2 diabetes mellitus
Tip 2 diyabetes mellituslu Iraklı erkeklerde prostat ve fertilite fonksiyonel aktivitesinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 761636
  2. Yazar: MOHAMMED DREHM ALI AL-GATTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ÖZKAN, DOÇ. DR. HAZAR SHAKİR SALEH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Prostat, PSA, Kan şekeri, Testosteron Hormonu, Diabetes mellitus, Prostate, PSA, Blood sugar, Testosterone Hormone
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET TİP 2 DİYABETES MELLİTUSLU IRAKLI ERKEKLERDE PROSTAT VE FERTİLİTE FONKSİYONEL AKTİVİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Mohammed Drehm Ali ALGATTAN Biyoloji, Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Prof. Dr. Özcan ÖZKAN Eş Danışman: Doç. Dr. Hazar Shakir SALEH Nisan 2022 Çalışmanın amacı, Diabetes Mellitus'un fertilite ve prostat kanseri riskine olan etkisini değerlendirmek ve incelemek ve ayrıca Diabetes Mellitus hastalarında bazı parametreler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışma 90 erkek denek üzerinde gerçekleştirilmiştir. Tüm örnekler, Mart 2021'den Eylül 2021'e kadar Thi Qar Eğitim Hastanesinde toplanmış olup çalışma, birinci grupta 60 Diyabet (T2DM) ve ikinci grupta 30 sağlıklı denek olmak üzere iki grup içermektedir. Diyabetik hastalarda yaş ortalaması ve standart sapma (61.01 ±7.54) iken, kontrol grubunda ise (54.36 ±6.76) olmuştur. Hasta grubunun (tip 2 DM) ve kontrol grubunun (diyabetik olmayan) PSA sonuçları sırasıyla (0.94 ± 0.49 ng/ml; 1.02 ± 0.76 ng/ml) olmuş ve bu sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (P 0.002). Testosteron hormonu için hasta grubu (3.91 ± 1.86 ng/ml), sağlıklı (diyabetik olmayan) gruba (5.38 ± 2.27 ng/ml) kıyasla daha düşük bir ortalama göstermiştir. Hasta grubu (17.12 ± 4.16 nmol/L), kontrol (diyabetik olmayan) grubunun (11.64 ± 2.47 nmol/L) aksine, daha yüksek bir ortalama göstermiştir. Araştırmamızda, tip 2 diyabetli kişilerin prostat kanseri geliştirme riskinin daha düşük olduğu ortaya çıkmış olup, dahası, testosteron hormonu düzeyindeki düşüşün performans, ruh hali ve libido bozulmasına sebebiyet vermesi beklenmektedir 2022, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION THE FUNCTIONAL ACTIVITY OF PROSTATE AND FERTILITY IN IRAQI MENS WITH TYPE 2 DIABETES MELLITUS Mohammed Drehm Ali ALGATTAN Master of Science in Biology Advisor: Prof. Dr. Özcan ÖZKAN Co-Advisor: Assoc. Prof. Dr. Hazar Shakir SALEH April 2022 The aim of the study is to evaluate and study the effect of Diabetes Mellitus on fertility and the effect on the risk of prostate cancer, as well as to study the relationship between some parameters in Diabetes Mellitus patients. The present study was carried out on 90 male subjects. All samples were collected in Thi Qar Teaching Hospital, over a period from March 2021 to September 2021, and this study contained two groups, the first of which included 60 Diabetes (T2DM) samples and the second of which included 30 healthy subjects. The mean and standard deviation age in diabetic patients was (61.01 ±7.54) and in the control group was (54.36 ±6.76). The PSA results of patients group (type 2 DM) and controls group (non-diabetic) were (0.94 ± 0.49 ng/ml; 1.02 ± 0.76 ng/ml), this result was a significant statistical (P 0.002). The patient shows a lower mean for testosterone hormone (3.91 ± 1.86 ng/ml), compared to the healthy (non-diabetic) group (5.38 ± 2.27 ng/ml). The patient group shows a higher mean (17.12 ± 4.16 nmol/L), in contrast to the control (non-diabetic) group (11.64 ± 2.47 nmol/L). In our paper appeared that people who have type 2 diabetes have a lower risk of developing prostate cancer. moreover, expected that the decrease in the level of the testosterone hormone may contribute to impaired performance, mood, and libido. 2022, 55 pages