Örgütsel özdeşleşme ve işe gömülmüşlüğün duygusal emek aracılığıyla iş stresine etkisi
The impact of organizational identification and job embedded in to job stress through emotional labor
- Tez No: 761635
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU GİRİŞKEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Özdeşleşme, İşe Gömülmüşlük, Duygusal Emek, İş Stresi, Örgüt, Organizational Identification, Job Embedded, Emotional Labor, Job Stress, Organization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Çalışmamızda örgütsel özdeşleşme, işe gömülmüşlük değişkenlerinin duygusal emeğin aracılık rolü ile iş stresine etkisi ele alınmıştır. Araştırmanın amacı, örgütlerde özdeşleşmenin ve işe gömülmüşlük düzeylerinin ölçülmesi ve buna bağlı olarak da iş stresinin duygusal emeğin hangi boyutlarını etkilediğini ölçmektir. Örgütsel özdeşleşme ve İşe Gömülmüşlüğün doğrudan değil de aracı değişken ile bir etkisinin olup olmadığı araştırılması hedeflenmiştir. Araştırmanın anakütlesi, Marmara Bölgesi Havacılık sektöründe çalışan Yer Hizmetleri çalışanlarına uygulanmıştır. 400 çalışana kolayda örnekleme yöntemi ile ulaşılmıştır ve anket yolu ile veri toplanmıştır. Çalışmanın sonuçları duygusal emeğin iş stresi üzerindeki etkisi, işe gömülmüşlüğün iş stresi ve duygusal emek üzerindeki etkisi ile duygusal emeğin iş stresi üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Duygusal emeğin iş stres üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı olduğu için örgütsel özdeşleşme ve işe gömülmüşlük değişkenlerinin iş stresi üzerindeki dolaylı etkileri de istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş olup kurulan hipotezlerin hepsi kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, the effects of organizational identification and job embeddedness variables on the mediating role of emotional labor and job stress were discussed. The aim of the research is to measure the levels of identification and job embeddedness in organizations and, accordingly, to measure which dimensions of emotional labor work stress affects. It is aimed to investigate whether organizational identification and Work Embeddedness have an effect with the mediator variable, not directly. The population of the research was applied to Ground Services employees working in the Marmara Region Aviation sector. 400 employees were reached by convenience sampling method and data were collected through questionnaires. The results of the study showed that the effect of emotional labor on job stress, the effect of job embeddedness on job stress and emotional labor, and the effect of emotional labor on job stress were found to be statistically significant. Since the effect of emotional labor on job stress was statistically significant, the indirect effects of organizational identification and job embeddedness variables on job stress were also found to be statistically significant, and all hypotheses were accepted.