Mobil artırılmış gerçeklik ve video destekli öğretim yöntemlerinin hemşirelik öğrencilerinin nazogastrik sonda yerleştirme bilgi ve becerilerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of mobile augmented reality and video assisted teaching methods on nasogastric tube placement knowledge and skills of nursing students
  1. Tez No: 761682
  2. Yazar: EMİNE PINAR KETİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİGAR ÜNLÜSOY DİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, hemşirelik eğitimi, mobil artırılmış gerçeklik, nazogastrik sonda yerleştirme, video destekli öğretim, Nursing students, nursing education, mobile augmented reality, nasogastric tube placement, video assisted teaching
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırma, hemşirelik öğrencilerinin nazogastrik sonda yerleştirme bilgi ve becerilerini öğrenmelerinde mobil artırılmış gerçeklik ve video destekli öğretim yöntemlerinin etkinliğinin karşılaştırılması amacıyla eşleştirilmiş gruplu yarı deneysel çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nde, hemşirelik birinci sınıf öğrencileriyle 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında araştırmaya katılmayı kabul eden 70 öğrenci ile çevrim içi olarak yürütülmüştür. Öğrenciler cinsiyet ve birinci dönem sonundaki akademik başarı puanlarına göre homojen olarak MAG (n=35) ve Video (n=35) Grubuna ayrılmıştır. Nazogastrik sonda yerleştirme becerisi, MAG Grubuna MAG, Video Grubuna ise video destekli öğretim ile anlatılmıştır. Verilerin toplanmasında“Tanıtıcı Özellikler Formu”,“Bilgi Testi”,“Beceri Değerlendirme Formu”ve“Öğrenci Görüş Formu”kullanılmıştır. Araştırmada etik kurul onayı, kurum ve öğrencilerin yazılı izinleri alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, medyan, minimum ve maksimum, Ki-Kare testi, Independent Samples t testi, Paired Samples t testi, Mann-Whitney U testi ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda MAG ve Video Grubunun grup içi ön test ve son test bilgi puan ortalamaları arasındaki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Her iki grup öğrencileri, uygulamaların kullanımına yönelik olumlu benzer görüşler bildirmişlerdir. Öğrenciler, bu iki uygulama ile hazırlanan ders içerikleri ile bilgilerinin akılda kalıcılığı artırdığını ifade etmişlerdir. Sonuç olarak hem MAG hem de Video destekli öğretim yöntemlerinin hemşirelik öğrencilerin nazogastrik sonda yerleştirme konusunda etkili birer yöntem olduğu, bilgi ve becerilerine benzer şekilde etki ettiği görülmektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirelik eğitiminde geleneksel yönteme destek olabilecek teknolojik yeniliklerle birlikte MAG ve Video destekli öğretim yöntemlerinin kullanılmasının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out as a quasi-experimental study with paired groups in order to compare the effectiveness of MAR and video assisted teaching methods in learning the nasogastric tube placement knowledge and skills of nursing students. The research was conducted online at Ankara Yıldırım Beyazıt University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing, with first-year nursing students and 70 students who agreed to participate in the research of the 2020-2021 Academic Year Spring Semester. Students were homogeneously divided into MAR (n=35) and Video (n=35) Groups according to their gender and academic achievement scores at the end of the first semester. Nasogastric tube placement skill was explained to the MAR Group with MAR and to the Video Group with video assisted teaching.“Descriptive Characteristics Form”,“Knowledge Test”,“Skill Evaluation Form”and“Student Opinion Form”were used to collect data. Ethics committee approval, written permission of the institution and students were obtained in the study. Number, percentage, mean, standard deviation, median, minimum and maximum, Chi-Square test, Independent Samples t test, Paired Samples t test, Mann-Whitney U test and Pearson Correlation analysis were used in the evaluation of the data. As a result of the research, the difference between the intra-group pre-test and post-test knowledge mean scores of the MAR and Video Group was found to be statistically significant (p0.05). Both groups of students reported positive similar opinions about the use of applications. The students stated that the course contents prepared with these two applications increased the memorability of their knowledge. As a result, it is seen that both MAR and video assisted teaching methods are effective methods in nasogastric tube placement of nursing students and have a similar effect on their knowledge and skills. In line with these results, it is recommended to expand the use of MAR and video assisted teaching methods in line with technological innovations that can support the traditional method in nursing education.