İstanbul'da görev yapan öğretmenlerin kişilik özellikleri ile etik değerlerinin örgütsel ceza algısı aracı değişkeniyle birlikte sanal kaytarma ve örgütsel kayıtsızlığa etkisi
- Tez No: 761889
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA FİDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Etik Değerler, Kişilik Tipleri, Dışadönüklük, Sorumluluk, Sanal Kaytarma, Örgütsel Kayıtsızlık, Örgütsel Ceza Algısı, Cyberloafing, Ethic Values, Organizational Indifference, Personality Traits, Extraversion, Responsibility, Organizational Punishment Perception
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmada İstanbul'da görev yapan öğretmenlerin“Sanal Kaytarma”ve“Örgütsel Kayıtsızlık”ile“Kişilik Özellikleri”ve“Etik Değerleri”arasındaki ilişkiler“Örgütsel Ceza Algısı”aracı değişkeni ile irdelenerek, İstanbul'da görev yapan öğretmenlerin, kişilik özellikleri ve etik değerlerinin, örgütsel ceza algısı aracı faktörü ile sanal kaytarma ve örgütsel kayıtsızlığa etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın amacı, kişilik özellikleri olarak ele alınan dışa dönüklük ve sorumluluk ile etik değerlerin, sanal kaytarma ve örgütsel kayıtsızlık ile arasındaki ilişkilerde örgütsel ceza algısının aracılık rolünün incelenmesidir. Sanal kaytarma ve örgütsel kayıtsızlığa her türden iş ortamında rastlanabilmektedir. Çalışmada kullanılan ölçüm araçları, daha önce geliştirilmiş olan 5 farklı ölçektir. Bu ölçekler daha önce geçerlilik analizleri yapılmış olan sanal kaytarma ölçeği, örgütsel kayıtsızlık ölçeği, kişilik alt boyutlarından sorumluluk ve dışa dönüklük ölçeği, etik değerler ölçeği ve örgütsel ceza algısı ölçeğidir. Araştırma ölçekleri literatüre dayalı öncül araştırmalardan elde edilmiştir. Araştırmada İstanbul'da görev yapan öğretmenler örneklem birimi olarak seçilmiştir. İstanbul'da yer alan okullar arasından tesadüfi olarak seçilmiş olan okullardaki yine tesadüfi olarak seçilmiş öğretmenlerden oluşan örneklem grubundan anket formundan yararlanılarak veriler toplanmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilmiş olan verilere dayalı olarak, sanal kaytarma, örgütsel kayıtsızlık, örgütsel ceza algısı ile sorumluluk, dışadönüklük ve etik değerler arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yapılan analiz sonuçlarına göre, dışadönüklük ve sanal kaytarma arasında negatif ve anlamlı ilişkiler, dışadönüklük ile örgütsel kayıtsızlık arasında arasında negatif ve anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Sorumluluk ile sanal kaytarma arasında negatif yönde ve anlamlı ilişkiler, sorumluluk ile örgütsel kayıtsızlık arasında negatif ve anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Etik değerler ile sanal kaytarma arasında negatif ve anlamlı ilişkiler olduğu, etik değerler ve örgütsel kayıtsızlık arasında negatif ve anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkenleri ile bağımlı değişkenleri arasındaki ilişkide aracı değişkenin etkisini incelemeye yönelik yapısal eşitlik modellemesi ile ilgili analizler yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; araştırma boyutlarından sorumluluk ile örgütsel kayıtsızlık arasındaki ilişkide örgütsel ceza algısının aracılık rolü bulunduğu, etik değer ile örgütsel kayıtsızlık arasındaki ilişkide örgütsel ceza algısının aracılık rolü bulunduğu ortaya konmuştur. Demografik özelliklerle ilgili yapılmış olan analizlere göre; kişilik özelliklerinden dışadönüklük boyutunun; öğretmenlerin yaşına, çalışılan kademeye ve eğitim seviyesine göre anlamlı farklılık gösterdiği, sorumluluk boyutunun da; öğretmenlerin yaşına ve çalışılan kademeye göre anlamlı farklılık gösterdiği, sanal kaytarmanın; öğretmenlerin yaşına ve çalışılan okul türüne göre anlamlı ölçüde farklılık gösterdiği, örgütsel kayıtsızlığın; yaşa ve çalışılan okul türüne göre anlamlı ölçüde farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships between the concepts of“Cyber Loafing”and“Organizational Indifference”and the“Personality Traits”and“Ethical Values”of the teachers working in Istanbul were examined by the variable of“Organizational Punishment Perception”, and the personality traits and the effects of ethical values of teachers working in Istanbul on the organizational punishment perception tool factor, cyber loafing, and organizational indifference. The aim of the study is to examine the mediating role of organizational punishment perception in the relations between extroversion and responsibility, which are considered as personality traits, cyberloafing, ethical values and organizational indifference. Cyberloafing and organizational indifference might be found in any business environment. The measurement tools used in the study are 5 different scales which have already been developed before. These scales are cyber loafing scale, organizational indifference scale, responsibility and extroversion personality subscales, ethical values scale and organizational punishment perception scale, whose validity analyzes have been made before. Scales will be used in accordance with this research.Teachers working in Istanbul were selected as sampling units in the research. Data were collected through a questionnare form from a sample group consisting of randomly selected teachers from schools in Istanbul. Based on the data obtained within the scope of the research, according to the results of the analysis carried out to determine the relationships between cyberloafing, organizational indifference, perception of organizational punishment and responsibility, extraversion and ethical values, there were negative relationships between extraversion and cyberloafing, and a negative relationships between extroversion and organizational indifference. Significant relationships were found in the direction. It has been determined that there are negative relationships between responsibility and cyberloafing, and negative relationships between responsibility and organizational indifference. It has been determined that there are negative effects between ethical values and cyberloafing, as well as negative relationships between ethical values and organizational indifference. Structural equation modeling analyzes were conducted to examine the effect of the mediator variable on the relationship between the independent variables and dependent variables of the study. According to the analysis results; perception of organizational punishment has a mediating role in the relationship between“organizational indifference -ethical value”and“organizational indifference – ”responsibility" which have been stated as research variables. According to the analyzes made on demographic characteristics; your extroversion; It differs significantly according to age, level of work and education level, responsibility is also differs significantly according to age and the level of work, cyberloafing differs significantly according to age and type of school, organizational indifference differs significantly according to age and type of school. Search