Son 5 yılda morbid obezite sebepli sleeve gastrektomi yapılan hastaların post operatif erken dönem sonuçlarının karşılaştırılması
A comparison of post operative EARLY period results ofpatients WHO have made sleeve gastrectomy due tomorbid obesity in the last 5 YEARS
  1. Tez No: 761917
  2. Yazar: İHSAN TÜMKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇİLEKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Fibrin yapıştırıcı, Kaçak, Kanama, Fibrin glue, Bleeding, Leakage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Obezite dünya ekonomisi üzerinde ciddi yük oluşturan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Obeziteye karşı mücadele de hiçbir konservatif yöntem cerrahi müdahale kadar etkinlik gösterememektedir. Günümüzde laparaskopik sleeve gastrektominin en sık kullanılması beraberinde getirdiği komplikasyonların önemini de arttırmaktadır. Stapler hattından kaçak gelişmesi, kanama ve pulmoner tromboemboli/ pulmoner emboli en ciddi erken dönem komplikasyonlar olarak görülmektedir. Biz bu çalışmamızda LSG ameliyatı sonrası erken dönemde ortaya çıkan komplikasyon oranlarımızın literatürdeki çalışmalarla uyumu ile birlikte hastanın demografik verileri, ameliyatta kullandığımız stapler sayısı ve fibrin yapıştırıcının komplikasyonlarla ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Genel Cerrahi Kliniği'nde 1 Ocak 2017 ile 1 Mart 2022 tarihleri arasında LSG yapılan 335 hasta retrospektif olarak çalışmamıza dahil edilmiştir. Hastalardan ayrıntılı anamnez alınarak fizik muayeneleri ile birlikte cerrahi öncesi hazırlıkları yapılmıştır. Standart LSG tekniği yapılan tüm hastaların 311 (%92,8)'inde fibrin yapıştırıcı kullanılmıştır. 317 (%94,6) hastaya 5 tane stapler, 18 (%5,4) hastaya 6 tane stapler kullanılmıştır. Postoperatif dönemde 1. aya kadar oluşan komplikasyonlar kayıt altına alınmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 26.0 paket programında analiz edildi. Bulgular: Araştırmaya yaşları 18 ile 72 arasında değişen, 67'si erkek 268'i kadın hasta olmak üzere 335 hasta dahil edildi. Cerrahi sonrası %2,4 oranında kaçak, %0,6 oranında kanama, %0,6 oranında pulmoner tromboemboli görüldü. Hastalarda kullanılan fibrin yapıştırıcı ve stapler sayısı kaçak açısından istatistiksel olarak anlamlı değildi. Fibrin yapıştırıcı kullanılmayan hastalarda fibrin yapıştırıcı kullanılan hastalara göre istatiksel olarak anlamlı bir şekilde kanama daha yüksekti. (p=0,018). Sonuç: Cerrahi sonrası kaçak, kanama ve pulmoner tromboemboli komplikasyon oranlarımızın literatür çalışmalarıyla uyumlu olduğu görüldü. Kullandığımız fibrin yapıştırıcının kaçak önleme konusundaki etkinliği tartışmalı olmakla birlikte kanama üzerine etkisi yüksek görülmüştür. LSG yapılan hastalarda fibrin yapıştırıcının stapler hattından kanamayı etkili bir şekilde önlemesi açısından kullanılabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Obesity is an important public health problem that creates a serious burden on the world economy. In the fight against obesity, no conservative method is as effective as surgical intervention. Today, the most common use of laparoscopic sleeve gastrectomy increases the importance of the complications it brings. Leakage from the staple line, bleeding and pulmonary thromboembolism/pulmonary embolism are seen as the most serious early complications. In this study, we aimed to investigate the compatibility of our complication rates in the early period after LSG surgery with the studies in the literature, as well as the patient's demographic data, the number of staples we used in the surgery, and the relationship between fibrin glue and complications. Material and Method: 335 patients who underwent LSG between January 1, 2017 and March 1, 2022 in the General Surgery Clinic were retrospectively included in our study. A detailed anamnesis was taken from the patients and preoperative preparations were made together with their physical examinations. Fibrin glue was used in 311 (92.8%) of all patients who underwent the standard LSG technique. 5 staples were used in 317 (94.6%) patients, and 6 staples were used in 18 (5.4%) patients. Postoperative complications up to the first month were recorded. The data obtained within the scope of the research were analyzed in the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 26.0 package program. Results: A total of 335 patients, 67 men and 268 women, aged between 18 and 72, were included in the study. After surgery, leakage was observed in 2.4%, bleeding in 0.6% and pulmonary thromboembolism in 0.6%. The number of fibrin glue and staplers used in the patients was not statistically significant in terms of leakage. Bleeding was statistically significantly higher in patients not using fibrin glue compared to patients using fibrin glue. (p=0.018). Conclusion: Our postoperative leak, bleeding and pulmonary thromboembolism complication rates were found to be compatible with literature studies. Although the effectiveness of the fibrin glue we used in preventing leakage is controversial, it has a high effect on bleeding. We think that fibrin glue can be used in patients who underwent laparoscopic sleeve gastrectomy to effectively prevent bleeding from the stapler line.