Mitral valvular apparatus'un morfometrik değerlendirilmesi ve klinik ilişkileri
Morphometric evaluation and clinical relations of mitral valve apparatus
  1. Tez No: 761978
  2. Yazar: BUSE NAZ ÇANDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN GAYRETLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Mitral valvular apparatus, anulus fibrosus sinister, mitral cuspis, chordae tendineae, musculus papillaris, Mitral valve apparatus, left fibrous ring, mitral leaflets, tendinous cords, papillary muscles
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, mitral valvular apparatus'un (MVA) bileşenleri olan anulus fibrosus sinister, mitral cuspis, chordae tendineae ve musculus papillaris'lerin morfometrik ve morfolojik açıdan değerlendirilmesi ve klinik ilişkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. T.C. Adli Tıp Kurumu'nda toplam 120 insan kalbi incelenmiştir. Ölümü üzerinden 24 saatten daha az geçmiş olan, 30 yaş ve üzerindeki olgular çalışmaya dahil edilmiştir. Kalbin boyu, eni, boy/en oranı, anulus'un anteroposterior ve mediolateral çapları, anuler alan, cuspis'lerin uzunluk ve genişlikleri, chordae tendineae'lerin sayıları ve tutunma yerleri, musculi papillares'in sayıları, şekilleri, uzunluk ve genişlikleri ile uzaysal konfigürasyonlarını belirlemek için çeşitli noktalara olan mesafeleri kaydedilmiştir. Kalp damar hastalığı (KDH) olan ve olmayan olgularda MVA bileşenlerinin ölçüm verilerinin yanı sıra, bu verilerin olguların demografik özellikleriyle ilişkisi de açıklanmıştır. Yapılan tanısal performans testinde (ROC analizi), vücut kitle indeksi (>26,7), kalp ağırlığı (>414 gr), kalbin boy/en oranı (≤1,24), valva mitralis genişliği (>99,96 mm), ventriculus sinister duvar kalınlığı (>15,08 mm), anulus alanının (>619,37 mm2) ve mediolateral çapının (>30,71 mm) belirtilen referans değerlerin dışında olması durumunda KDH'yı belirlemede önemli tanı kriterleri olduğu saptanmıştır. Sonuçlarımızın MVA bileşenlerini içeren cerrahi operasyonların planlanmasında ve yönetiminde klinisyenlere kılavuzluk edebileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate morphometrically and morphologically the left fibrous ring, mitral leaflets, tendinous cords and papillary muscles, which are the components of the mitral valve apparatus (MVA), and to reveal their clinical relationships. A total of 120 human hearts were examined at the T.R. Forensic Medicine Institute. Cases aged 30 years and older, less than 24 hours after their death, were included in the study. Heart length, width, height/width ratio, anteroposterior and mediolateral diameters of annulus, annular area, length and width of leaflets, number and attachment sites of tendinous cords, number, shape, length, width of papillary muscles, and distances to various points were recorded to determine their spatial configurations. In addition to the measurement data of MVA components in cases with and without cardiovascular disease (CVD), the relationships of these data with the demographic characteristics of the cases are also explained. In the diagnostic performance test (ROC analysis), it was determined that body mass index (>26,7), heart weight (>414 g), heart height/width ratio (≤1,24), mitral valve width (>99,96 mm), left ventricular wall thickness (>15,08 mm), annular area (>619,37 mm2) and mediolateral diameter of the annulus (>30,71 mm) are important diagnostic criteria in determining CVD if they are outside the specified reference values. We believe that our results can guide clinicians in the planning and management of surgical operations involving MVA components.