Dicle Üniversitesi Aile Hekimliği ve GETAT polikliniğine başvuran hastaların GETAT uygulamaları ile ilgili bilgi, inanış ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledges, beliefs and attitudes of patients who applied to Dicle University Family Medicine polyclinic and GETAT polyclinic regarding traditional and complementary medicine practices
  1. Tez No: 762109
  2. Yazar: MEHMET CANGİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PAKİZE GAMZE ERTEN BUCAKTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Tutum, İnanç, Traditional and Complementary Medicine, Attitude, Beliefs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmamızın amacı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) polikliniğine ve Aile hekimliği polikliniğe başvuran hastaların GETAT konusundaki inanç ve tutumlarının değerlendirilip karşılaştırılmasıdır. Bu çalışmanın sonucunda toplumun GETAT yöntemlerine olan ilgisi ve bu yöntemlere ne kadar güvendiği değerlendirilecek olup bu bilgi ileride hastanelerde açılması beklenen GETAT polikliniklerinin geliştirilmesinde biz hekimlere yol gösterici olacaktır. Gereç ve Yöntem Bu çalışma GETAT yöntemi kullanan ve kullanmayan olmak üzere ikiye ayrılmış toplam 176 katılımcıya uygulanmıştır. Çalışmamızda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tutum Ölçeği (GBTTA) ve GETAT Hakkında İnançlar ve Görüşler (GSİA) ölçekleri kullanılmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS 24.0 ile yapılmıştır. Bulgular Olguların yaş ortalaması 36,01±8,79 yıl (minimum 21, maksimum 67 yaş), %63,6'sı kadındı. GETAT hakkında bilgisi olduğunu 98 kişi (%55,7) belirtmişti. GETAT yöntemini kullananların %98,9'u (n=87) GETAT kullanımını önermekteydi. GETAT kullananların GSİA puanları kullanmayanlarınkinden anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0,049). Ayrıca GBTTA'nın alt boyutu olan Tamamlayıcı Tıbba Düşünsel Bakış (TTDB) alt grubunda GETAT kullananların puanları kullanmayanlarınkinden anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0,004). Sonuç GETAT kullanımını etkileyen ana faktörün bu yöntemlere olan inanış olduğu sonucuna varılmıştır. GETAT konusunda sağlık hizmeti alan kişilerin bilgi düzeylerinin artırılması ve olumlu uygulama sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması, gerektiğinde GBTTA ve GSİA ölçeklerinin kullanılması ile mevcut durum tespitinin yapılması GETAT uygulamalarının kullanımını arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate and compare the beliefs and attitudes of the patients who applied to the Traditional and Complementary Medicine (TCM) outpatient clinic and the Family Medicine outpatient clinic. As a consequence of this study, the interest of the society in TCM methods and how much they trust these methods will be evaluated, and this information will guide us, the physicians, in the improvement of TCM polyclinics, which are expected to be opened in hospitals in the future. Materials and Methods This study was applied to a total of 176 participants, who were divided into two groups as using and not using the TCM method. In our study, Traditional and Complementary Medicine Attitude Scale (TCMAS) and CAM Health Belief Questionnaire (CHBQ) were used. Statistical analyzes were made with IBM SPSS 24.0. Results The mean age of the cases was 36.01±8.79 years (minimum 21, maximum 67 years), 63.6% of them were female. Of the participants, 98 (55.7%) were stated that they knew about TCM. Of them, 98.9% (n=87) who used the TCM method recommended the TCM. The CHBQ scores of those who used TCM were found to be significantly higher than those who did not (p=0.036). In addition, the Intellectual Perspective on Complementary Medicine (IPCM), the sub-dimension of TCMAS, scores of those using TCM were found to be significantly higher than those of non-users (p=0.014). Conclusion It was concluded that the main factor affecting the use of TCM is the belief in these methods. Increasing the level of knowledge of people who receive health services on TCM, sharing positive application results with the public, and determining the current situation by using TCMAS and CHBQ scales when necessary will increase the use of TCM applications.