İmplant abutment bağlantısında farklı yiv tasarımlı vidaların, geri tork değerlerine etkisi
The effect of different thread design on screws on reverse torque values in implant abutment connection
  1. Tez No: 762165
  2. Yazar: UĞUR TUNA SAZLIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAN AKMAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik siklus, Geri Tork Değerleri, Abutment Vidası, İSO 14801, Dynamic cycle, Reverse Torque Values, Abutment screws, ISO14801
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, iki farklı implant abutment bağlantı vidasının dinamik yüklemeden önce ve sonra implant abutment bağlatısında geri tork değerlerine etkilerini incelemektir. Çalışmamızda 5 mm çap ve 12 mm uzunluğa sahip Grade 4 titanyum deneysel implantlar kullanılmıştır. İmplantların platform genişliğiyle uyumlu, grade 5 titanyumdan abutmentlar, M2.3 implant abutment bağlantı vidaları ve modifiye edilmiş M2.3 implant abutment bağlantı vidaları kullanılmıştır. Tüm örnekler 70Ncm' lik başlangıç torku ile sıkılmıştır ve geri dönüş tork değerleri (GTD1) kaydedilmiştir. Tekrar 70Ncm' lik tork değerleriyle örnekler sıkılmış ve ISO 14801 standardına göre (abutmentin uzun eksene 30°olacak şekilde ve 3x105 dinamik siklus) 250 N kuvvet 1,2 Hz çiğneme frekansında uygulanmıştır ve tekrar geri dönüş tork değerleri (GTD2) ölçülmüştür. Sonrasında tüm örnekler diğer vida kullanılarak 70Ncm' lik başlangıç torku ile sıkılmıştır ve geri dönüş tork değerleri (GTD3) kaydedilmiştir. Tekrar 70Ncm' lik tork değerleriyle örnekler sıkılmış ve ISO 14801 standardına göre (abutmentin uzun eksene 30°olacak şekilde ve 3x105 dinamik siklus) 250 N kuvvet 1,2 Hz çiğneme frekansında uygulanmıştır ve tekrar geri dönüş tork değerleri (GTD4) ölçülmüştür. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Örnekler üzerinde oluşan plastik deformasyonlar Stereomikroskop ve SEM'de incelenmiştir. Dinamik yüklemeler uygulanmadan yapılan GTD1 ve GTD3 ölçümlerinde iki vida arasında istatistiksel anlamlı bir fark bulunmamıştır. Dinamik yükleme sonrası GTD2 ve GTD4 değerleri incelendiğinde iki vida arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttur. Dinamik yükleme sonrası modifiye edilmiş M2.3 vidalar M2.3 vidalara göre daha yüksek GTD'lerine sahiptir. SEM ve Stereo Mikroskop bulgularında da dinamik yorgunluk sonrası modifiye edilmiş M2.3 vidalarla implant arasında daha fazla yiv uyumu gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of two different implant abutment connection screws on the back torque values before and after dynamic loading on the implant abutment connection. Grade 4 titanium experimental implants with a diameter of 5 mm and a length of 12 mm were used in our study. Grade 5 titanium abutments, M2.3 implant abutment attachment screws, and modified M2.3 implant abutment attachment screws, which are compatible with the platform width of the implants, were used. All specimens were tightened with a screwed torque of 70Ncm value and reverse torque values (RTV 1) were recorded. The samples were again tightened with a torque of 70Ncm and according to the ISO 14801 standard (with the abutment at 30° to the long axis and 3x105 dynamic cycles), 250 N force was applied at a chewing frequency of 1.2 Hz and the reverse torque values (RTV 2) were measured. Again, all samples were tightened with an initial torque of 70Ncm using the other screw and the reverse torque values (RTV 3) were recorded. Again, the samples were again tightened with a torque of 70Ncm and according to the ISO 14801 standard (with the abutment at 30° to the long axis and 3x105 dynamic cycles), 250 N force was applied at a chewing frequency of 1.2 Hz and the reverse torque values (RTV 4) were measured. Mann-Whitney U test was used in the statistical evaluation of the obtained data. Plastic deformations on the samples were examined under Stereo Microscope and SEM. There was no statistically significant difference between the two screws in RTV1 and RTV3 measurements without dynamic loading When the RTV2 and RTV4 values after dynamic loading are examined, there is a statistically significant difference between the two screws. Modified M2.3 screws after dynamic loading have higher RTV's than M2.3 screws. In SEM and Stereo Microscope findings, more thread compatibility is observed modified M2.3 screws and the implant after dynamic fatigue.