An assessment of the socio-economic impact of Boko Haram insurgency in the Northeast of Nigeria
Kuzeydoğu Nijerya'daki Boko Haram isyanının sosyo-ekonomik etkisinin degerlendirilmesi
- Tez No: 762172
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Nijerya, Boko Haram, Hüsran-Saldırganlık Teorisi, İsyan, Uyuşmazlık
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Nijerya'nın Kuzeydoğusundaki Boko Haram İsyanının sosyoekonomik etkisini hüsransaldırganlık teorisi ile açıklamaya çalışmaktadır. Bu çalışma, Boko Haram isyanının ülkenin kuzeydoğu kesiminde ve buna paralel olarak Nijerya'nın büyük bölümünde ağır ekonomik sıkıntılara neden olduğu bulgusunu değerlendirmektedir. Bu araştırma, okuma yazma bilmeme/cehalet, işsizlik, geçirgen sınırlar, silahların yayılması vb.' nedenlerin Nijerya'daki Boko Haram isyanının temel nedenleri olduğunu ileri sürmektedir. Bu durumun sonuçları olarak da az gelişmişlik, yoksulluk, korku, uyuşturucu kullanımı, yerinden edilme/iç göçe neden olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışma, benzer konularda araştırma yapmak isteyen başka araştırmacılara yardımcı olması nedeniyle önemlidir. Bu araştırma, Nijerya'nın federal, eyalet ve yerel yönetimlerden oluşan üç katmanlı idari yapısında yeterli reformların, politikaların ve düzenlemelerin birleştirilmesin ve sınır güvenliğinin güçlendirilmesi, ülkeye silah akışının nitelikli bir şekilde kontrolünün yapılması ve sivillere yönelik öz savunma eğitimi gibi konuların odak noktası olması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Using the frustration-aggression theory, this research could assess the socioeconomic impact of the Boko Haram Insurgency in the North East of Nigeria. This research was able to assess the find out that the Boko Haram insurgency has caused unbearable economic hardships in the North Eastern part of the country, and in extension in most parts of Nigeria. This research finds out that illiteracy/ignorance, unemployment, porous borders, arms proliferation, etc. have been the root causes of the Boko Haram insurgency in Nigeria; its aftermath is underdevelopment, poverty, fear, drug abuse, more IDPs, etc. The importance of this research is that it will help further researchers who want to research similar topics. This research emphasizes that adequate reforms, policies and regulations have to be unified from the three tiers of Federal, State and Local governments of Nigeria; border security will have to be strengthened, and there should be qualified control of the inflow of arms into the country, educating the civilians on self-defence should also take as a focal point.