Türk sanat eğitiminde ortaöğretim görsel sanatlar ders programları
Secondary education visual arts curriculum in Turkish art education
- Tez No: 762175
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar, ortaöğretim, ders programları, haftalık ders çizelgesi, Visual arts, secondary education, lesson plans, weekly lesson schedule
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada,“Görsel Sanatlar”dersi ortaöğretim ders programlarının incelenmesi yapılmıştır. Araştırmanın amacı, Türk Sanat Eğitimi'nde“Görsel Sanatlar”dersinin ortaöğretim ders programlarındaki yerini haftalık ders çizelgeleri açısından değerlendirmektir. Araştırmanın ama çerçevesinde nitel araştırma yöntemi kullanılmış, araştırmanın modeli kaynak tarama yöntemidir. Öncelikle Görsel Sanatların ne olduğu, Görsel Sanatlar dersine dair açıklamaların hangi ortak noktada birleştiği, öğretim programları ve ders programları tanımlarından hareketle ortaya konmuş; Görsel Sanatlar kavramı açıklandıktan sonra ortaöğretim görsel sanatlar dersi içeriğine değinilerek çalışmanın esasını oluşturan görsel sanatlar dersi ortaöğretim ders programları konusu derinlemesine ele alınmıştır. Görsel Sanatlar dersi konusunda eğitimcilerin görüşlerine detaylı olarak yer verilmiş ve bu konu hakkında büyük tartışmalardan biri olan Görsel Sanatlar dersinin, ders programlarında yeterli ders saatinde yer alıp almadığı hususu üzerinde durulmuştur. Ders programları ve müfredat incelenmiş, bu incelemelerde öne çıkan“Görsel Sanatlar”dersinin hedefleri, öğrenme alanları ve bu alanlarla ilgili beceri ve kazanımlara yakından bakılmıştır. Görsel Sanatlar dersinin ortaöğretim içerik ve ders saatleri esas alınarak yürütülen bu çalışmada, açıklanan programlardaki konu ve kazanımlar tespit edilip gruplandırılmış ve açıklanmıştır. Yapılan çalışma sonunda ortaöğretim ders programlarında Görsel Sanatlar dersinin programda yeterli ders saatinde yer almadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the secondary education curriculum of the“Visual Arts”course was examined. The aim of the research is to evaluate the place of the“Visual Arts”course in Turkish Art Education in secondary education curriculum in terms of weekly course schedules. Qualitative research method was used in the scope of the research, and the model of the research is the literature review method. First of all, what Visual Arts is, what common point the explanations about the Visual Arts course meet, are revealed based on the definitions of curricula and syllabuses; After explaining the concept of Visual Arts, the content of the secondary education visual arts course was mentioned and the visual arts course secondary education curriculum, which constitutes the basis of the study, was discussed in depth. The views of the educators on the Visual Arts lesson are given in detail and the issue of whether the Visual Arts lesson, which is one of the great debates on this subject, is included in the lesson programs, is emphasized. Curriculum and curriculum were examined, the objectives of the“Visual Arts”course, which came to the fore in these reviews, learning areas and the skills and achievements related to these areas were examined closely. In this study, which was carried out based on the secondary education content and course hours of the Visual Arts course, the subjects and achievements in the announced programs were identified, grouped and explained. At the end of the study, it was determined that the Visual Arts course in the secondary education curriculum was not included in the sufficient course hours.