Dermatoloji polikliniğine hormonal akne fenotipi ile başvuran kadın hastalarda 21-hidroksilaz eksikliğine bağlı klasik olmayan konjenital adrenal hiperplazi sıklığının araştırılması
Investigation of the frequency of non-classical congenital adrenal hyperplasia due to 21-hydroxylase deficiency in female patients presenting to the dermatology outpatient clinic with hormonal acne phenotype
  1. Tez No: 917455
  2. Yazar: RUMEYSA NUR ALGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: akne, non-klasik konjenital adrenal hiperplazi, hiperandrojenizm, acne, non-classical congenital adrenal hyperplasia, hyperandrogenism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Akne sıklıkla ergenlik döneminde görülen pilosebase ünitenin kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Ergenlik sonrası kadınlarda görülen akne androjen artışı ile ilişkilendirilmiştir. Kıllanma artışı, adet düzensizliği, androjenik alopesi gibi durumların eşlik ettiği tedavilere dirençli akneye polikistik over sendromu, non-klasik konjenital adrenal hiperplazi (NKKAH), over tümörleri ve adrenal tümörler neden olabilmektedir. Biz de çalışmamızda hormonal akne fenotipi ile polikliniğimize başvuran hastalardaki non-klasik konjenital adrenal hiperplazi sıklığını ve bu hastaların klinik özellikleri ile biyokimyasal parametrelerini incelemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne 15 Mart 2024 - 15 Aralık 2024 tarihleri arasında başvurmuş klinik olarak hormonal akne düşünülen 18-35 yaş arasındaki 248 kadın hasta dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik bilgileri kaydedildi. Erken foliküler fazda ölçülen 17-OHP değeri 2 ng/ml üzerinde olan hastalar endokrinolojiye konsülte edildi. 17-OHP değeri 2-10 ng/ml arasında olan hastalara ACTH stimülasyon testi uygulandı. 17-OHP değeri >10 ng/ml olan hastalar NKKAH tanısı aldı. Bulgular: On iki hastada 17-OHP 2 ng/ml'nin üzerinde saptandı. Beş hastada bazal 17-OHP 10 ng/ml üzerinde bulundu ve bu hastalar NKKAH tanısı aldı. Yedi hastanın ise dördüne ACTH stimülasyon testi uygulandı, bu hastalarda 17-OHP 10 ng/ml altında izlendi. Altmış üç hastada 17-OHP yüksek bulundu. Altmış sekiz hastada ise serbest testosteron, total testosteron, DHEA-S değerlerinden en az biri yüksek bulundu. Akneye en sık kıllanma artışının eşlik ettiği gözlendi. Sonuçlar: Polikliniğimize başvuran hormonal akne hastalarında NKKAH sıklığı %2,01 saptandı. NKKAH hastalarının dermatoloji polikliniğine akne şikayeti ile başvurabileceği ve bu hastalığın tanısında dermatoloji hekimlerinin de aktif rol alabileceği gösterildi. 17-OHP'nin hormonal akne hastalarında akne şiddeti ve kıllanma artışı ile ilişkili olduğu, DHEA-S, serbest testosteron, total testosteron değerleri ile korelasyon gösterdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Acne is a chronic inflammatory disease of the pilosebaceous unit, frequently observed during adolescence. Acne in post-adolescent women has been associated with increased androgen levels. Treatment-resistant acne accompanied by symptoms such as hirsutism, menstrual irregularities, and androgenic alopecia may be caused by conditions including polycystic ovary syndrome (PCOS), non-classic congenital adrenal hyperplasia (NCCAH), ovarian tumors, and adrenal tumors. In this study, we aimed to determine the prevalence of NCCAH among patients presenting to our outpatient clinic with a hormonal acne phenotype and to evaluate their clinical characteristics and biochemical parameters. Materials and Methods: This study included 248 female patients aged 18–35 years who presented to Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between March 15, 2024, and December 15, 2024, and were clinically suspected of having hormonal acne. Demographic and clinical data of the patients were recorded. Patients with an early follicular phase 17-hydroxyprogesterone (17-OHP) level above 2 ng/mL were referred to the endocrinology department. An ACTH stimulation test was performed on patients with 17-OHP levels between 2–10 ng/mL. Patients with 17-OHP levels >10 ng/mL were diagnosed with NCCAH. Results: Twelve patients had 17-OHP levels above 2 ng/mL. Five patients had basal 17-OHP levels exceeding 10 ng/mL and were diagnosed with NCCAH. Among the remaining seven patients, four underwent an ACTH stimulation test, and their 17-OHP levels remained below 10 ng/mL. Elevated 17-OHP levels were observed in 63 patients. Additionally, at least one of the following parameters—free testosterone, total testosterone, or DHEA-S—was elevated in 68 patients. Hirsutism was the most frequently observed accompanying symptom of acne. Conclusion: The prevalence of NCCAH among patients presenting with hormonal acne to our outpatient clinic was found to be 2.01%. Our findings suggest that patients with NCCAH may present to dermatology clinics with acne complaints and that dermatologists can play an active role in the diagnosis of this condition. Furthermore, 17-OHP levels were found to be associated with acne severity and hirsutism, showing a correlation with DHEA-S, free testosterone, and total testosterone levels.