Anoxybacillus sp. HBB229'un lipaz üretimi üzerine kültür koşullarının etkisi
The effect of culture conditions on lipase production byAnoxybacillus sp. HBB229
  1. Tez No: 762281
  2. Yazar: GONCAGÜL ÖZGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUBİLAY METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lipaz, Anoxybacillus sp, Üretim Optimizasyonu, Termofilik, Enzim Karakterizasyonu, Lipase, Anoxybacillus sp, Production Optimization, Thermophilic, Enzyme Characterization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Anoxybacillus sp. HBB229 tarafından üretilen lipazın, üretim koşullarının optimizasyonu yapılarak enzim üretimi ve en yüksek verimde enzim üretiminin sağlanması amaçlanmıştır. Materyal Yöntem: Substrat olarak p-NPL (p-nitrofenil laurat) kullanılarak spektrofotometrik olarak lipaz aktivite tayini yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada Aydın ili sıcak su kaynaklarından izole edilerek Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü kültür stoklarında kayıtlı bulunan HBB229 izolatı kullanıldı. Lipolitik aktivite gösterdiği daha önceden bilinen HBB229 izolatı; termofilik, gram-pozitif, endospor oluşturan, çubuk şeklinde ve hareketli bir bakteridir. HBB229 suşu en iyi enzim üretimi için kültür koşulları optimize edildiğinde; karbon kaynağı olarak %0,5'lik mısır yağı, azot kaynağı olarak %1'lik maya özütü içeren, pH 8,00 ve 50°C'de saptanmıştır. HBB229 izolatı optimum koşullarda geliştirildiğinde lipaz enzim üretimi volüm aktivite ölçümlerine göre logaritmik faz ile doğrusal olarak arttığı ve 12 saat inkübasyon sonrası maksimuma ulaştığı tespit edilmiştir. Anoxybacillus sp. HBB299 lipazının pH 9,00'da ve 55 °C optimum aktivite gösterdiği belirlendi. Sonuç: Anoxybacillus sp. HBB229 bakterisinden elde edilen lipazın, endüstriyel ve biyoteknolojik alanlarda termostabil lipaz uygulamalarında kullanım potansiyeli olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study is intended to assure enzyme production and enzyme production with the best efficiency by improving the production conditions of lipase produced by Anoxybacillus sp. HBB229. Material and Methods: Lipase activity was determined spectrophotometrically using p-NPL (p-nitrophenyl laurate) as a substrate. Results: In this study, HBB229 isolate, registered in culture stocks of microbiology laboratuvary, Biology Department Adnan Menderes University, was isolated from the hot water sources of Aydın province. It was previously known that HBB229 isolate have lipolytic activity and is a thermophilic, gram-positive, endospore-forming, rod-shaped and motile bacterium. When the culture conditions of HBB229 strain are optimized the best enzyme production were; 0.5% corn oil as carbon source, 1% yeast extract as nitrogen source, pH 8,00 and 50°C. It was assigned that lipase enzyme production increased linearly with logarithmic phase according to volume activity measurements and reached its maximum level after 12 hours of incubation while HBB229 isolate was grown under optimum conditions. It was determined that Anoxybacillus sp. HBB299 lipase showed optimum activity at pH 9,00 and 55 °C. Conclusion: The results of this thesis study suggested that lipase obtained from Anoxybacillus HBB229 bacteria has the potential to be used in thermostable lipase applications in industrial and biotechnological fields.