Sağlıkta şiddet araştırmaları üzerine sistematik bir derleme
A systematic review of violence in health studies
  1. Tez No: 762354
  2. Yazar: LÜTFULLAH KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER FERDA ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Sağlıkta Şiddet, Sistematik Derleme, Violence, Violence in Health, Sistematic Review
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sağlıkta şiddet haberleri ile her geçen gün daha fazla karşılaşılmaktadır. Mesleklerini icra ederken şiddete uğrayan sağlık çalışanları kendini sürekli tehdit altında hissetmekte, tedirginlik yaşamakta, motivasyonları düşmekte ve tükenmişlik hissi artmaktadır. Sağlıkta yaşanan şiddet olayları sadece mesleğini icra eden sağlıkçıları değil, diğer hasta ve hasta yakınları ile sağlık sistemini de olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de son yıllarda önemli artış gösteren sağlıkta şiddet olgusu üzerine yapılan lisansüstü tez çalışmalarını sistematik derleme yöntemiyle incelemek; şiddetin türü, nedenleri, sonuçları ve gerçekleşme şekli ile ilgili belirlenen ortak sonuçları öne çıkarmaktır. Sağlıkta şiddet konusunun detaylı bir biçimde anlaşılması, bu konudaki karar ve politikaların bilimsel verilere dayanması açısından önemli olacaktır. Araştırmanın kapsamını, dahil edilme ve hariç bırakma kriterlerine göre seçilen ve Ulusal Tez Merkezinde erişim izni olan 15 lisansüstü tez oluşturmuştur. Bulgular, sağlık çalışanlarının yüksek oranda en az bir kez şiddete maruz kaldıklarını göstermektedir. En sık yaşanan şiddet türü sözlü şiddettir ve bunu fiziksel şiddet izlemektedir. Erkek sağlık çalışanları fiziksel, kadın sağlık çalışanları ise sözlü şiddete daha fazla maruz kalmışlardır. Sağlık kuruluşları içinde yaşanan şiddet vakaları ağırlıklı olarak acil servislerde ve polikliniklerde geçmektedir. Şiddete başvuranlar yüksek oranlarda erkek ve hasta yakınlarıdır. Şiddete başvurma nedenleri hasta ve yakınlarının haksız talepleri, uzun bekleme süreleri, iletişim sorunları, tedaviden memnun olmama gibi konularla ilişkili görülmektedir. Şikâyetlerin bildirim oranı, şiddete uğrama oranından düşüktür. Uygulanan sağlık politikaları; medyanın toplumu yanlış yönlendirmesi, şiddet olaylarıyla ilgili hukuki ve idari süreçlerin etkili sonuçlar üretmemesi, şiddeti artıran temel unsurlar olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
A SYSTEMATIC REVIEW ON VIOLENCE RESEARCH IN HEALTH The news of violence in health is encountered more and more every day. Health workers who are exposed to violence while performing their profession feel themselves under constant threat, experience uneasiness, decrease their motivation and increase the feeling of burnout. Violence in health affects not only healthcare professionals, but also other patients and their relatives, as well as the healthcare system. The aim of this study is to examine the postgraduate thesis studies on the phenomenon of violence in health, which has increased significantly in recent years in Turkey, with a systematic compilation method; to highlight the common conclusions about the type, causes, consequences and realization of violence. It will be important to understand the issue of violence in health in detail, so that decisions and policies on this issue are based on scientific data. The scope of the research consisted of 15 postgraduate theses, which were selected according to the inclusion and exclusion criteria and were granted access by the National Thesis Center. The findings show that healthcare workers are exposed to violence at a high rate at least once. The most common type of violence is verbal violence, followed by physical violence. Male healthcare workers were more exposed to physical violence, while female healthcare workers were more exposed to verbal violence. Cases of violence experienced within health institutions are mostly experienced in emergency services and polyclinics. Perpetrators of violence are mostly men and their relatives. Reasons for resorting to violence seem to be related to issues such as unfair demands of patients and their relatives, long waiting times, communication problems, and dissatisfaction with treatment. The reporting rate of complaints is lower than the rate of exposure to violence. Implemented health policies; The media's misdirection of society, the failure of legal and administrative processes to produce effective results regarding violence are the main factors that increase violence.