An interpretative phenomenological analysis of somatization experiences
Somatizasyon deneyimlerinin yorumlayıcı fenomenolojik analizi
  1. Tez No: 762361
  2. Yazar: SELİN TEMİZEL KIRIŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Somatizasyon, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Nitel Araştırma, Somatization, Interpretative Phenomenological Analysis, Qualitative Research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
“Somatizasyon”terimi, bedeni ifade eden Yunanca soma kelimesinden türetilmiştir. Somatizasyon, tıbbi olarak açıklanamayan belirtiler ve psikolojik sıkıntıyı bedensel belirtilerle ifade etme eğilimi ile karakterizedir. Somatizasyon üzerine yapılan araştırmaların çoğu, psikosomatik davranışın ne olduğunu, psikosomatik davranışın sınıflandırılmasını, yaygınlık oranlarını ve somatizasyonun tıbbi sistemdeki yansımalarını anlamaya ayrılmışken, çok az araştırma somatizasyondaki bireysel deneyimleri klinik bağlamda keşfetmeye odaklanmıştır. Bu nedenle, bu çalışmada psikosomatik yakınmaları olan bireylerin bedenleri ile nasıl etkileşime girdiğini ve semptomlarla ilgili deneyimlerini araştırmayı amaçlanmıştır. Çalışmaya psikosomatik belirtileri olan 7 kadın katılmıştır. 7 olgunun yorumlayıcı fenomenolojik analizi sonucunda, 'Somatik belirtilere ilişkin açıklamalar', 'Yetişkin bir çocuk olarak ebeveynlerle ilişkilerde yoksun bırakılan gereksinimler ve çelişen duygular', 'Semptomların annelik deneyimlerine yansıması', 'Semptomlardan önceki ve sonraki yaşam: Geçmiş ve şimdiki benlik ve başkaları arasında karşılaştırmalar ' ve 'Sosyal destek alma ihtiyacı' olmak üzere beş tema ortaya çıkmıştır. Bu araştırmanın sonuçları ve klinik çıkarımları literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The term“somatization”is derived from the Greek word soma which refers to the body. Somatization is characterized by the medically unexplained symptoms and the tendency to express the psychological distress with bodily symptoms. Majority of the research on somatization has been reserved to understanding what psychosomatic behaviour is, categorization of psychosomatic behaviour, prevalence rates and reflections of somatization in the medical system, while little research has focused to explore the personal experiences in somatization in clinical context. Therefore, the current study aimed to investigate how individuals with psychosomatic complaints interact with their bodies and their experiences related to symptom. 7 female individuals who have been experiencing psychosomatic symptoms participated in the study. As a result of the interpretative phenomenological analysis of 7 cases, 5 superordinate themes emerged, which were 'Explanations for the somatic symptoms', 'Deprived needs in relationship with parents and ambivalent emotions as an adult child', 'Reflection of the symptoms on their motherhood experiences', 'Life before and after the symptoms: Comparisons between past and current selves and others' and 'Need for support from significant others'. These themes and the clinical implications of the results were discussed in the light of the literature.