Numerical investigation of exhaust emissions by using various biodiesel in a compression ignition engine
İçten yanmalı bir motorda farklı biyodizeller kullanılarak egzoz emisyonlarının sayısal incelenmesi
  1. Tez No: 762427
  2. Yazar: DUYGU DURDU KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ABDULVAHİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Luffa Aegytiaca, Biyodizel, Alternatif Yakıt, Egzoz Emisyonu, Motor Performansı, Luffa Aegytiaca, Alternative Fuel, Exhaust Emission, Engine Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dünyada artan insan nüfusu ile gelişen yaşam standartları, enerji kullanımında önemli artışlara yol açmıştır. Enerji ihtiyacının önemli bir kısmının fosil yakıtlardan karşılanması bu enerji kaynaklarını riske atmaya başlamıştır. Bunun nedeni fosil yakıt rezervlerinin yenilenebilir olmamasıdır. Bu kaynakların her geçen gün azalmasının yanı sıra kullanımları sonucunda doğaya verilen zararlar değerlendirildiğinde alternatif ve çevreci yakıt kaynaklarına yönelmek çağımızın bir gerekliliği haline gelmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'de özellikle Hatay bölgesinde yetiştirilen ve lif kabağı tohumu olarak bilinen Luffa Aegyptiaca ele alınmıştır. Yağ, Luffa Aegyptiaca tohumları kullanılarak elde edildi. Elde edilen yağ gerekli analiz ve testlere tabi tutularak yağ asitleri belirlenmiştir. Biyodizelin yakıt özelliklerini etkileyen ana yağ asitleri olan oleik asit (C18:1) ve Linoleik asit (C18:2) sırasıyla 97.8318 ve 129.1163 olarak belirlenmiştir. Bu iki yağ asidine ek olarak belirlenen tüm serbest yağ asitleri Biodiesel Analyzer v1.2 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda Diesel-RK programı kullanılarak; Luffa Aegyptiaca biyodizeli (LAB100), Soya Metil Esteri (SME100), Kanola Metil Esteri (RME100) ve standart dizel (DIESEL100) ile karşılaştırılmıştır. Her bir yakıt için; motor gücü, tork, spesifik yakıt tüketimi ve NOx emisyon değerleri belirlenen beş farklı motor hızında (rpm) analiz edilmiştir. LAB100 yakıtının değerininin diğer yakıtların emisyon değerinin sadece %10 kadar NOx emisyonuna sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda LAB100 yakıtının analiz edilen %2,41 değerindeki FFA değerinin gerekli işlemler yapılarak %1'in altına düşürülmesi ile fosil yakıt kaynaklarına iyi bir alternatif oluşturabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The increasing human population and developing living standards in the world have led to significant increases in energy use. Meeting a significant part of the energy need from fossil fuels has begun to put these energy sources at risk. This is because fossil fuel reserves are not renewable. It has become a necessity of our age to turn to alternative and environmentally friendly fuel sources when the damage to nature as a result of their use, as well as the decrease of these resources with each passing day, is evaluated. In this study, Luffa Aegyptiaca, known as loofah seed, which is grown especially the in Hatay region in Turkey, is discussed. The oil was obtained using the seeds of Luffa Aegyptiaca. The fatty acids were determined by subjecting the obtained oil to the necessary analyzes and tests. The main fatty acids affecting the fuel properties of biodiesel, oleic acid (C18:1) and Linoleic acid (C18:2), were determined as 97.8318 and 129.1163, respectively. In addition to these two fatty acids, all the free fatty acids determined were evaluated using the Biodiesel Analyzer v1.2 program. Using the Diesel-RK program in line with the data obtained; Compared to Luffa Aegyptiaca biodiesel (LAB100), Soy Methyl Ester (SME100), Canola Methyl Ester (RME100) and standard diesel (DIESEL100). For each fuel; engine power, torque, specific fuel consumption and NOx emission values were analyzed at five different engine speeds (rpm). It has been determined that the value of LAB100 fuel has NOx emissions of only 10% of the emission value of other fuels. As a result of this study, it is shown that LAB100 fuel can be a good alternative to fossil fuel sources by reducing the analyzed FFA value of 2.41% to below 1% by making the necessary procedures.