Eurovision Şarkı Yarışması'nın Cumhuriyet, Hürriyet ve Yeni Şafak gazetelerinde çerçevelenişi
The framing of the eurovision song contest in the newspapers Cumhuriyet, Hürriyet and Yeni Şafak
- Tez No: 762457
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ÜSTÜN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Gazetecilik, Journalism
 - Anahtar Kelimeler: Eurovision Şarkı Yarışması, Avrupa Birliği, Çerçeveleme Kuramı, Çerçeveleme Analizi, Eurovision Song Contest, European Union, Framing Theory, Framing Analysis
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 217
Özet
1957 yılında temelleri atılan Avrupa Birliği'ne (AB) Türkiye üyelik için 1959 yılında başvuru yapmış olsa da tam üye olamamıştır. Türkiye, aday ülke olmasının ardından müzakerelere dâhil olmuştur. 2003 yılında yeniden başlayan süreç olumlu geçse de 2012 yılından itibaren olumsuz bir ivmeye girmiştir. Türkiye, Avrupa devleti olarak kendini göstermek adına 1975 yılında ilk kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmış ve 2003 yılında birincilik elde etmiştir. Bu birinciliğin arka planı, AB ile olan ilişkilerin olumlu bir yansıması olarak değerlendirilmiştir. 2012 yılında ise AB ile olan ilişkiler sekteye uğramıştır ve Türkiye, Avrupa ile ilişkilerini geri plana atarak bu yarışmadan ayrılmıştır. Bu çalışmada Türkiye'nin AB ilişkilerine yönelik Eurovision Şarkı Yarışması'nın basılı gazetelerde yansıması kapsamında, Eurovision haberleri ele alınmıştır. Çalışma kapsamında örneklem olarak 2003 ve 2012 yılındaki Cumhuriyet, Hürriyet ve Yeni Şafak gazeteleri incelenmiştir. Gazetelerdeki ilgili haberler çerçeveleme analizi yöntemi ile incelenmiş ve ne şekilde çerçevelendikleri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinci olunan 2003 yılı ile son katılım tarihi olan 2012 yılında yayınlanan gazetelerde, AB ile olan uyum sürecinin Eurovision Şarkı Yarışması'na yansıması ele alınmıştır. Bu yansıma ana akım, sol ve sağ gazetelerde farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Although Turkey applied for membership in the European Union (EU), whose foundations were laid in 1957, in 1959, it could not become a full member. After Turkey became a candidate country, it was included in the negotiations. Although the process that started again in 2003 was positive, it has entered a negative momentum since 2012. Turkey participated in the Eurovision Song Contest for the first time in 1975 to show itself as a European state and won first place in 2003. The background of this first place was evaluated as a positive reflection of the relations with the EU. In 2012, relations with the EU were interrupted and Turkey left this competition by putting its relations with Europe to the background. In this study, Eurovision news is discussed within the scope of the reflection of the Eurovision Song Contest on Turkey's EU relations in printed newspapers. Within the scope of the study, Cumhuriyet, Hürriyet, and Yeni Şafak newspapers in 2003 and 2012 were examined as samples. The related news in the newspapers were analyzed using framing analysis method and how they were framed was examined. According to the findings, the reflection of the harmonization process with the EU on the Eurovision Song Contest was discussed in the newspapers published in 2003, which was the first Eurovision Song Contest, and in 2012, the last date of participation. This reflection differed in mainstream, left, and right newspapers.