İşletmelerde liderlik tarzının finansal performansa etkisinde değişim yönetimi ve kurumsal yönetim algısının aracı rolü
The mediating role of change management and corporate governance perception in the effect of leadership style on financial performance in organizations
- Tez No: 762493
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZULLAH YETGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Leadership styles, financial performance, change management, corporate governance perception
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Küresel boyutta da sıkça araştırmalara konu olan liderlik tarzları özellikle örgütlerin performansları ile ilişkilendirilmektedir. Çoğu organizasyonun nihai amacının da finansal başarı olduğu düşünüldüğünde liderlik tarzlarının finansal performans üzerindeki etkisi farklı araştırma modelleri ile literatürde varlığını korumaya devam etmektedir. Bu çalışmada bu etki işlemci ve dönüşümcü liderlik tarzları ile ele alınmakla birlikte değişim yönetimi ve kurumsal yönetim algısının ayrı ayrı aracı rolleri ile de test edilmiştir. 402 katılımcıdan elde edilen anket verileri ile istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre liderlik tarzları finansal performansı etkilemekle birlikte; dönüşümcü liderlik işlemci liderlik tarzına göre öne çıkmaktadır. Ayrıca bu ilişkide değişim yönetimi de aracılık rolü yapmaktadır. Bu aracılık rolü özellikle amaç&stratejiler, teknoloji alanı ve organizasyon yapısı boyutlarında öne çıkmaktadır. Bu bağlamda literatürde değişim liderliği olarak yer bulan kavrama da yeni bir bakış açısı geçmektedir. Çalışmanın son bulgusu ile kurumsal yönetim algısının finansal performans üzerinde doğrudan etkisinin olmasa da liderlik tarzları ve finansal performans ilişkisinde aracı rolü oynamasıdır. Anahtar Kavramlar: liderlik tarzları, finansal performans, değişim yönetimi, kurumsal yönetim algısı
Özet (Çeviri)
Leadership styles, which are frequently the subject of research at the global level, are especially associated with the organization performance. Considering that the ultimate goal of most organizations is financial success, the effect of leadership styles on financial performance continues to exist in the literature with different research models. In this study, this effect is handled with transactional and transformational leadership styles, and it is also tested with the mediator roles of change management and corporate governance perception separately. The survey data obtained from 402 participants were subjected to statistical analysis. According to the results of the study, although leadership styles affect financial performance; transformational leadership stands out compared to the transactional leadership style. In addition, change management plays a mediating role in this relationship. This mediatory role stands out especially in the dimensions of objectives & strategies, technology area and organizational structure. In this context, this study has gained a new percpective on the concept of change leadership in the literature. The last finding of the study is that although the perception of corporate governance does not have a direct effect on financial performance, it plays a mediating role in the relationship between leadership styles and financial performance.