Producing urban space after urban transformation: The case of Çukurambar, Ankara
Kentsel dönüşüm sonrası kentsel mekanın üretimi: Ankara, Çukurambar örneği
- Tez No: 762691
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ BASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mekânın Üretimi, Mekân Üçlemesi, Kentsel Dönüşüm, Ankara, Çukurambar, Production of Space, Spatial Triad, Urban Transformation, Çukurambar, Ankara
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Küreselleşme ve dijitalleşme çağında, kontrolsüz kentleşmeye ayak uydurmak için şehirler, plansız bir şekilde yayıldı. Bu yayılma, aynı zamanda mevcut kentsel dokuyu gözden geçirmeyi gerektiriyordu. Çoğunlukla eski olanın yıkılması ve yeninin ortaya çıkması şeklinde gerçekleşen kentsel dönüşüm, mekânsal kopukluklar yaratırken, kentsel karmaşıklığı sosyokültürel açıdan yeniden tanımlamaktadır. Kentsel mekâna zamanla üretilen dinamik bir varlık olarak yaklaşıldığında, materyal ve kültürel kentsel mekânın kentsel dokunun tamamen yenilenmesi yoluyla üretilmesi kaçınılmaz olarak mevcut kimliği ve gündelik yaşamı bozmaktadır. 1974 yılında Henri Lefebvre“Mekânın Üretimi”adlı eserinde toplumsal mekânın toplumsal bir ürün olduğunu ve mekânın üretiminin birbiriyle bağlantılı üç andan oluştuğunu savunur: mekânsal pratik, mekân temsilleri ve temsil mekanları. Kentsel kopukluklar ve kimlik problemlerinin kentin kültürel, toplumsal ve mekânsal sürekliliğinin bozulmasına yol açtığını öne süren bu çalışma, Ankara şehrinde son dönemde kentsel dönüşüm geçiren Çukurambar mahallesine odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı inşa edilmiş çevrenin hızlı ve özensiz, materyal ve toplumsal üretimine ilişkin kentsel mimari kimlik sorunlarını irdelerken, sonrasında Lefebvre'in mekân üçlemesini kullanarak üretilen mimari ve kentsel mekânı tespit edip çözümlemektedir.
Özet (Çeviri)
In the era of globalization and digitalization, to keep up with the uncontrolled rapid urbanization, cities have expanded unrestrainedly. This expansion also required an overhaul of the existing urban fabric. Urban transformation, mostly in the form of the destruction of the old and the emergence of the new, redefines the sociocultural urban complexity while creating spatial fragmentations. Approaching urban space as a dynamic entity that is produced over time, the material and cultural production of urban space through complete renewals of the urban fabric unavoidably disrupts the existing identity and everyday life. In 1974, in his work“The Production of Space”Henri Lefebvre argued that the social space is a social product, and the production of space consists of three interconnected moments: spatial practice, representations of space, and representational space. Suggesting that fragmentation and identity problems result in a cultural, societal and spatial urban discontinuation, this study focuses on Çukurambar in Ankara, a neighborhood that has undergone an urban transformation recently. This study scrutinizes the urban architectural identity problems within Çukurambar district regarding the rapid and inattentive material and social production of the built environment, and secondly, it identifies and analyses the produced architectural and urban space with the Lefebvre's spatial triad as its framework.