Sosyal medyanın tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkisi: x-y-z kuşakları karşılaştırılması
The effect of social media on consumer purchasing behavior: A comparison of generations x-y-z
- Tez No: 762773
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Satın Alma Davranışları, Kuşaklar, Social Media, Buying Behaviors, Generations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Günümüzde sosyal medya platform ve uygulamalarına entegre olarak kullanıcıların yaşamlarında yer edinmek konusunda çok ciddi rekabetler ortaya çıkmıştır. Anılan rekabet ortamı; reklam verenler için sosyal medya uygulamalarına yapılan yatırımların karşılığını görmek bakımından, kullanıcıların değer, tutum, algı ve davranışlarının çok daha öngörülebilir olmasına bağlı olmaktadır. Bu nedenle günümüzde herkes tarafından kullanılan sosyal medyanın, kişisel veya gruplar halinde içerik oluşturarak karşılıklı paylaşım imkanı sağlayan dijital medya ortamı olmasının yanı sıra işletmeler açısından pazarlama faaliyetlerinin yürütüldüğü bir iletişim aracı olarak önemini artırmaktadır. Dolayısıyla sosyal medya platformlarının tüketici satın alma davranışları üzerinde etkisi olduğu düşünülmektedir. Bununla beraber sosyal medya platformlarının tüketicilerin satın alma davranışları üzerindeki etkisi tüketici kuşakları açısından farklılıklar gösterebilmektedir. Bu nedenle yapılan araştırmanın konusu“Sosyal Medyanın Tüketici Satın Alma Davranışları Üzerindeki Etkisi: X-Y-Z Kuşakları Karşılaştırılması”olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda yapılan araştırma kapsamında tüketicilerin yaş kuşaklarına göre sosyal medyanın tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesinin anova testi sonuçları incelendiğinde yaş kuşaklarına göre; sosyal medyanın tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkisi ve alt faktörleri olan sosyal ve çevresel faktörler ile ekonomik faktörlerin kuşaklara göre istatiksel olarak anlamlı derecede farklılık göstermediği belirlenmiştir (p> 0,05). Buna göre yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre sosyal medyanın tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkisinin X,Y ve Z kuşakları açısından benzerlik gösterdiği söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, serious competition has emerged in order to take place in the lives of users by integrating with social media platforms and applications. The aforementioned competitive environment; In terms of seeing the return on investments made in social media applications for advertisers, it depends on users' values, attitudes, perceptions and behaviors being much more predictable. For this reason, social media, which is used by everyone today, increases its importance as a communication tool in which marketing activities are carried out for businesses, as well as being a digital media environment that provides mutual sharing by creating personal or group content. Therefore, it is thought that social media platforms have an impact on consumer purchasing behavior. However, the effect of social media platforms on consumers' purchasing behavior may differ in terms of consumer generations. For this reason, the subject of the research was determined as“The Effect of Social Media on Consumer Purchasing Behaviors: A Comparison of Generations X-Y-Z”. Within the scope of the research conducted in this context, when the anova test results of the evaluation of the effect of social media on the consumer purchasing behavior according to the age generations of the consumers are examined, according to the age generations; It was determined that the effect of social media on consumer purchasing behavior and its sub-factors, social and environmental factors and economic factors, did not differ statistically significantly according to generations (p> 0.05). According to the findings obtained as a result of the analyzes made, it can be said that the effect of social media on consumer purchasing behavior is similar in terms of X, Y and Z generations.