Öğrencilerin 'Mevsimler ve iklim ünitesi' kavramları hakkındaki algı, sebep-sonuç ilişkisi, becerisi ve sınav başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of students' perception, cause-effect relationship, skills and exam success about the 'Seasons and climate unit' conceptions
  1. Tez No: 762833
  2. Yazar: MEHMET GEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMUDAR İZZET KURBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mevsimler ve iklim, algı, algı becerisi, sebep sonuç ilişkisi, sebep sonuç ilişki becerisi, sınav başarısı, Seasons and Climate, perception, perception skills, cause-effect, relationship, cause-effect relationship skills, exam success
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada;“Mevsimler ve İklim Ünitesi”kavramlarına yönelik öğrencilerin algı, algı becerisi, sebep-sonuç ilişkisi, sebep-sonuç ilişki becerisi ve sınav başarıları arasındaki ilişkilerin nasıl değiştiği ve bu değişkenlerin, cinsiyete göre anlamlı bir farklılık oluşturup oluşturmadığı araştırılmıştır. Çalışma, 2021-2022 eğitim öğretim yılının güz döneminde, Kocaeli ili Kartepe ilçesinde, rastgele seçilen beş farklı devlet ortaokulunda öğrenim gören 282 ( 136 kız ve 146 erkek) 8. sınıf öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama araştırması ile yapılmıştır. Çalışmada veriler;“Mevsimler ve İklim Ünitesi”Algı (A), Algı Becerisi (AB), Sebep-sonuç İlişkisi (SSİ), Sebep-sonuç İlişki Becerisi (SSİ-B) ölçekleri ve Sınav Başarı (SB) Testi ile toplanmış ve uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularından elde edilen verilere göre öğrencilerin“Mevsimler ve İklim Ünitesi”kavramlarına yönelik algı ve algı becerisi düzeylerinin yüksek ve bu kavramlar hakkındaki sebep-sonuç ilişkisi, sebep-sonuç ilişki becerisi ve sınav başarı puan ortalamalarının orta düzeyde olduğu gözlenmiştir. Öğrencilerin“Mevsimler ve İklim Ünitesi”kavramları hakkındaki, algı, algı becerisi, sebep-sonuç ilişkisi, sebep-sonuç ilişki becerisi ve sınav başarı puanları arasında anlamlı ilişkilerin olduğu gözlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin“Mevsimler ve İklim Ünitesi”kavramları hakkındaki algı, algı becerisi, sebep-sonuç ilişkisi ve sebep-sonuç ilişki becerisi puan ortalamaları arasında, cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı gözlenmiştir. Ancak, öğrencilerin sınav başarı puan ortalamaları arasında, cinsiyete göre kızlar lehine anlamlı bir farkın olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; it was investigated how the relationships among students' perception, perception skills, cause-effect relationship, cause-effect relationship skills and exam success regarding the concepts of“Seasons and Climate Unit”differ, and whether these variables make a significant difference according to gender. The study was carried out with 282 8th grade students (136 girls and 146 boys) studying at five randomly selected public secondary schools in Kocaeli Province, Kartepe District, during the fall semester of the 2021-2022 academic year. The study was conducted with relational survey research, which is one of the quantitative research methods. Data in the study was collected through the tests“Seasons and Climate Unit”Perception (P), Perception Skill (PS), Cause-Effect Relationship (CER), Cause-Effect Relationship Skill (CER-S) and Exam Success (ES), and they were analyzed with the suitable statistical methods. According to the data obtained from the findings of the research, it was observed that the perception and perception skill levels of the students towards the“Seasons and Climate Unit”concepts were high, and the cause-effect relationship, cause-effect relationship skills and exam success averages about these concepts were moderate. It has been observed that there are significant relationships between the students' perception, perception skills, cause-effect relationship, cause-effect relationship skills and exam success scores about the concepts of“Seasons and Climate Unit”. In addition, it was observed that there is no statistically significant difference, according to gender, among the students' average scores of perception, perception skills, cause-effect relationship and cause-effect relationship skills about the“Seasons and Climate Unit”concepts.