Lojistik merkezlerinin bölgesel kalkınmadaki rolü: Erzurum ili üzerine bir araştırma
The role of logistics centers in regional development: A study on Erzurum province
- Tez No: 762834
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALİ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Altyapı Yatırımları, Dış Ticaret, Dış Ticaret Hacmi, Logistics, Infrastructure Investments, Foreign Trade, Foreign Trade Volume
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Dünya genelinde üretim ve ticaretin küreselleşmesiyle lojistik merkezlerin önemi her geçen gün artmaktadır. Yeni taşıma koridorlarının hammadde, üretim ve pazarlar ile birleşmesi, bu yollar üzerinde yeni lojistik merkezlerinde varlığını zorunlu hale getirmiştir. Dolayısıyla birçok lojistik faaliyetlerinin yapılabileceği lojistik köyler tasarlanmış ve aktif hale getirilmiştir. Lojistik faaliyetlerin dağınık olan iş akışının tek bir merkezden yönetilmesi fikri ilk olarak ABD' de doğmuş daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde de lojistik köy kavramı 2006 yılından itibaren TCDD önderliğinde kurulmaya başlanmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de kurulmuş Lojistik köyler incelemeye alınmış ve Lojistik kavramı detaylı bir şekilde analiz edilerek dünyadaki önemli lojistik merkezler incelenmiştir. Aynı zaman da uluslararası ticaretle lojistik köylerin önemine değinilerek, bölgesel, ulusal ve uluslararası etkisi üzerinde durularak lojistik merkezlerin Türkiye'nin ticaret hacminin artmasında önemli etkisinin olacağı kanısına varılmıştır. Ayrıca bu çalışmada Erzurum ili bölge analizi yapılmış ve Palandöken lojistik merkezinin bölge ekonomisine olan katkıları bölge halkına yapılan anket sonucunda elde edilen bilgiler ve sonuçlara yer verilmiştir. Araştırma bulgularında, palandöken Lojistik merkezinin bölgeye önemli derecede katkısı olacağını ayrıca sadece bölgesel değil tüm ülke ekonomisine katkılar sağladığı görülmektedir. Yeni iş imkanları, genel ve bölgesel kalkınma, dış pazarlarda tanınırlık, lojistik iş akışlarında meydana gelen karmaşıklığın azalması, çevre kirliliğinin azalması, diğer taşıma modlarının taşıma yüklerinin azalması gibi katkılar gözle görülür katkılar olarak ön plana çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the globalization of production and trade throughout the world, the importance of logistics centers is increasing day by day. The combination of new transportation corridors with raw materials, production and markets has made the existence of new logistics centers on these roads mandatory. Therefore, logistics villages where many logistics activities can be carried out have been designed and activated. The idea of managing the dispersed work flow of logistics activities from a single center was first born in the USA and then spread all over the world. In our country, the concept of logistics village has started to be established under the leadership of TCDD since 2006. In this study, the logistics villages established in Turkey were examined and the logistics concept was analyzed in detail and the important logistics centers in the world were examined. At the same time, by emphasizing the importance of logistics villages with international trade and emphasizing their regional, national and international effects, it has been concluded that logistics centers will have a significant impact on the increase of Turkey's trade volume. In addition, in this study, a regional analysis of Erzurum province was made and the contributions of the Palandöken logistics center to the regional economy were included in the information and results obtained as a result of the survey made to the people of the region. In the research findings, it is seen that the Palandöken Logistics Center will make a significant contribution to the region and contribute not only to the regional economy but also to the entire country's economy. Contributions such as new job opportunities, general and regional development, recognition in foreign markets, reduction of complexity in logistics workflows, reduction of environmental pollution, and reduction of transport loads of other transportation modes stand out as visible contributions.