Temizlik maddelerindeki fosforun çevreye etkilerinin Gökova-Akyaka Beldesi sularında incelenmesi
  1. Tez No: 76300
  2. Yazar: AYŞE BİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Deterjan, fosfor kirliliği
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
TEMİZLİK MADDELERİNDEKİ FOSFORUN ÇEVREYE ETKİLERİNİN GÖKOVA-AKYAKA BELDESİ SULARINDA İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Ayşe BİLMEZ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ağustos- 1998 ÖZET Bu çalışmada temizlik maddelerindeki fosforun çevreye etkileri Gökova Akyaka beldesi sularında yaptığı etkiler araştırıldı. Çalışmanın başlangıcında deterjan ve fosfor kirliliğinin çevreye etkileri araştırıldı. Buna bağlı olarak deterjanların içerdiği fosfor ve anyon aktif madde miktarları için kaynak araştırılması yapıldı ve analiz yöntemleri belirlendi. Daha sonra bir yıl süresince her ay periyodik olarak alınan su örnekleri fosfor ve anyon aktif madde açısından analiz edildi. Elde edilen sonuçlara göre yöre sulan kirlilik içermemekte ancak bunun devamının sağlanması için önlem alınması gerekmektedir. Bilim Kodu: 224.07.01
Özet (Çeviri)
t y 3 A M S t S l _.. f. a. ' ^t -., ı f-' 'DETERGENTS IN INVESTIGATION OF PHOSPHORUS POLLUTION RELATED TO GOKOVA-WATERS OF AKYAKA VILLAGE (M.Sc. Thesis) Ayşe BİLMEZ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY August-1998 ABSTRACT The effects of the phosphorus reached to the rivers and the sea at Gökova/Akyaka were studied. First of all the results of pollution caused by detergent and phosphorus at the environment were analysed. Also to determine the quantity of phosphorus and anionic active surfactant and the ways of analysis several publications were researched. Monthly phosphorus and anionic active surfactant analysis from the samples taken six different points at Gökova-Akyaka were made during a year period. The analysis revealed that there were not phosphorus and anionic active surfactant pollution caused by detergents. However the authorities have to continue to be sensitive to exclude pollution away from the waters. Science Code Key words Page number Adviser 224.07.01 Detergent, phosphorus pollution 73 Prof.Dr. Cengiz ÖZSAVAŞÇI if-