Tekkeköy ilçesinin (Samsun) doğal ortam özellikleri ve arazi kullanımı
Natural environment characteristics and land use of Tekkeköy district (Samsun)
  1. Tez No: 763032
  2. Yazar: FAHRİ OKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MURAT KALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Tekkeköy, Doğal Ortam Koşulları, Arazi Kullanımı, Tekkeköy, Natural Environmental Conditions, Land Use
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışma, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alan Samsun ilinin en küçük merkez ilçesi olan Tekkeköy'ün doğal ortam koşulları ve arazi kullanımını ele almaktadır. Araştırmanın temel amacı, Tekkeköy ilçesinin doğal ortam özellikleri ve arazi kullanımını, dağılış, ilişki kurma, karşılaştırma ve nedensellik gibi coğrafya ilkeleri çerçevesinde ayrıntıları ile incelemek ve elde edilen verilerle var olan literatürü güncel bilgiler eşliğinde yeniden yorumlamaktır. Çalışmanın şekillenmesi üç aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada ilgili literatür taraması yapılarak saha ile ilgili makale, tez, uydu görüntüleri, resmi kurum ve kuruluşlardan alınan dokümanlar, veri setleri, haritalar ve raporlar bir arada incelenmiştir. İkinci aşamada, saha çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Tekkeköy ilçesindeki jeomorfolojik unsurlarla ilgili saha çalışmaları yapılarak, doğal ortam özellikleri incelenmiş ve sahaya ait fotoğraflar çekilmiştir. Üçüncü ve son aşamada ise elde edilen tüm veriler ile bulgular harita ve görsellerle desteklenerek bir arada değerlendirilmiş, gerekli analizler yapılmış ve çıkarımlarda bulunularak, ortaya çıkan sonuçlar sentezlenmiştir. Çalışma bulgularına bağlı olarak, Tekkeköy kıyı ovası ve delta düzlüğünde sanayi tesisleri, yerleşim merkezleri, oteller ve spor tesisleri kurulmasının önüne geçilerek çarpık kentleşmenin önlenmesi ve sürdürülebilir planlamaların yapılması, I. sınıf tarım alanlarının daralması ve amaç dışı yanlış arazi kullanımının önlenmesi, kıyılarda yapılan dolguların durdurulması, kıyıların doğal gelişimine bırakılması ve yanlış kıyı kullanımına son verilmesi gerektiği karar vericilere önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the natural environment conditions and land use of Tekkeköy, which is the smallest central district of Samsun, located in the Central Black Sea Region of the Black Sea Region. The main purpose of the research is to examine the natural environment conditions and land use of Tekkeköy and its surroundings in detail within the framework of geographical principles such as distribution, relationship, comparison and causality and to reinterpret the existing literature with the obtained data in the light of up-to-date information. The shaping of the study was carried out in three stages. In the first stage, the relevant literature was searched and articles, theses, satellite images, documents received from official institutions and organizations, data sets, maps and reports were examined together. In the second stage, field studies were carried out. Field studies on the geomorphological elements in and around Tekkeköy were carried out, the natural environment features were examined and photographs of the site were taken. In the third and last stage, all the obtained data and findings were evaluated together by supporting with maps and visuals, necessary analyzes were made and inferences were made and the results were synthesized. Depending on the findings of the study, preventing unplanned urbanization and making sustainable plans by preventing the establishment of industrial facilities, settlement centers, hotels and sports facilities in the Tekkeköy coastal plain and delta plain and coastal plain, narrowing of the first class agricultural lands and preventing misuse of land, preventing the fillings made on the coasts. It is recommended to the decision makers that the coasts should be stopped, the coasts should be left to their natural development and the wrong coastal use should be stopped.