Hukukta gaye problemi: İzz b. Abdüsselâm ve Jeremy Bentham örneği
Problem of purpose in law: Izz Ibn Abd as-Salâm and Jeremy Bentham example
- Tez No: 763072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHBAN YILDIRIMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hukukun Gayesi, Fayda Kuramı, İzz b. Abdüsselâm, Jeremy Bentham, Hukuk- Din- Ahlâk İlişkisi, Purpose of Law, The Theory of Utility, Izz Ibn Abd as-Salâm, Jeremy Bentham, Law- Religion- Morality Relationship
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
“Hukukun gayesi ne olmalıdır?”sorusuna her çağda farklı cevap verilmektedir. Bu farklılık üzerinde etkili olan hususlar, hukukçunun içinde bulunduğu toplumun dini, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yapısıyla birlikte hukukçunun bundan ne ölçüde etkilendiği meselesidir. Çalışma farklı yüzyıllarda ve farklı coğrafyalarda yaşayan fakat hukukun gayesini, maslahat/fayda ilkesi ile açıklayan İzz b. Abdüsselâm ve Jeremy Bentham'ın anlayışları üzerinden aktarılmıştır. Bu ilkeye bakış açıları arasındaki ortak ve farklı yönler dikkate alındığında hangi konularda uzlaşı sağladıkları ya da hangi konularda ihtilaf ettikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümü çalışmaya konu olan hukukçuların söz konusu ilkeyi hukuk, din ve ahlâk açısından nasıl tanımladığının yanında insanın fıtri doğasının hukuk üzerindeki yansımasının nasıl olduğu üzerinde durmaktadır. İkinci bölümde ise hukuku ve hukukun gayesi tanımlarının arka planındaki düşünce sistematiğini hangi zemin üzerinde kurguladıkları açıklanmaya çalışılmıştır. Düşüncelerinin şekillenmesinde etkili olan unsurların genel çerçevesini hukukun biçimsel ve içeriksel boyutu ile hukukunun din ve ahlâkla olan ilişkisinin sonucu olarak görülebilecek hususlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
“What should be the purpose of the law?”different answers are given to this question in every age. The factors affecting this difference are the religious, political, social, economic and cultural structure of the society in which the jurist lives and to what extend the jurist is affected by this. The study is conveyed through the understanding of 'Izz Ibn Abd as-Salâm and Jeremy Bentham who lived in different centuries and in different geographies, but who explained the purpose of law with the principle of utility. Considering the common and different aspects between their perspectives on this principle, it has been tried to reveal on which subjects they agreed or on which subjects they disagreed. The first part of the study focuses on how the authors define the principle in question in terms of law, religion and morality, as well as how the reflection of human innate nature on law. In the second part, it has been tried to explain the definitions of law and the basis on which the system of thought behind the purpose of law is based. The general framework of the factors that are effective in shaping their thoughts, the form and content dimension of law and the issues that can be seen as a result of the relationship of law with religion and morality are discussed.