Algılanan yönetici desteğinin iş tatmini üzerine etkisi (Futbol antrenörleri üzerine bir çalışma)
The effect of perceived executive support on job satisfaction (A study on football trainers)
- Tez No: 763092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenör, Futbol, İş Tatmini, Yönetici Desteği, Coach, Football, Job Satisfaction, Manager Support
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Araştırmada futbol antrenörlerinin yönetici desteği algıları ile iş tatminleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve çeşitli demografik özellikler bakımından yönetici desteği algıları ve iş tatminlerinin incelenmesi amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden olan tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modelleri, evrende bulunan çok sayıda eleman hakkında genel bir yargıya ulaşmak amacıyla evrenin tamamı veya evreni temsilen alınacak daha az sayıda elemandan oluşan örneklem üzerinden; geçmişte veya şu an var olan bir durumu betimlemeyi sağlayan araştırma yaklaşımıdır (Karasar, 2012). Araştırma genel tarama modeli ile yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 2022 yılında vize yaparak çalışan profesyonel futbol antrenörleri oluşturmaktadır. Türkiye Futbol Federasyonuna göre 2022 yılında vize yaparak çalışan 211 profesyonel futbol antrenörü, gönüllülük esasına uygun olarak katılım göstermiştir. Araştırmada katılımcılardan veri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Yönetici Desteği Ölçeği ve Minnesota İş Tatmini Ölçeği kullanılmıştır. Kişisel bilgi formunda futbol antrenörlerinin yaşlarını, medeni durumlarını, kaç yıldır antrenörlük yaptıklarını, çalıştıkları kulüpte kaç yıldır antrenörlük yaptıklarını, sahip oldukları antrenörlük belgelerini, çalıştıkları kulüpte görevlerini ve çalıştıkları kulübün hangi ligde yer aldığına ilişkin sorular yöneltilmiştir. Araştırmada Giray ve Şahin (2012) tarafından geliştirilen algılanan yönetici desteği ölçeği kullanılmıştır. Algılanan yönetici desteği ölçeği, çalışanların yönetici desteği algılarını belirlemeye yönelik toplam 11 maddeden oluşmaktadır. Araştırmada Weiss vd. (1967) yılında geliştirilen ve Baycan (1985) tarafından Türkçe uyarlama çalışması yapılan Minnesota iş tatmini ölçeği kullanılmıştır. Ölçek toplam 20 madde ve 2 alt boyuttan oluşmaktadırAraştırmada verilerin toplanması için kullanılan Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Yönetici Desteği Ölçeği ve Minnesota İş Tatmini Ölçeği katılımcılara Google Formlar aracılığıyla uygulanmıştır. Araştırmada profesyonel futbol antrenörlerine ölçek uygulanmasında gönüllülük esasına uygunluk göz önüne alınmıştır. Gönüllü olarak katılmak istemeyen ve yanlış veya eksik doldurduğu belirlenen futbol antrenörleri araştırma dışı bırakılmıştır. Toplam 211 profesyonel futbol antrenöründen alınan veriler araştırmada kullanılmıştır. Araştırmada katılımcılardan elde edilen verilerin analizi SPSS 26 programı ile yapılmıştır. Verilerin öncelikle normal dağılıma uygun olup olmadığı belirlenmiştir. Normal dağılıma uygunluğun belirlenmesi için çarpıklık-basıklık değerleri incelenmiştir. Araştırmada çarpıklık basıklık değerleri -1,20 ile 1,82 aralığında elde edilmiştir. -2 +2 referans değerleri aralığında normal dağılıma uygun olduğuna karar verilmiştir. Araştırmada futbol antrenörlerinin algılanan yönetici desteği ve iş tatminlerinin iki kategoriye sahip medeni durum değişkenine göre karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Üç ve üzeri kategoriye sahip yaş, antrenörlük yılı, çalışılan kulüpte antrenörlük yılı, sahip olunan antrenörlük belgesi, görev ve lig değişkenlerine göre karşılaştırılmasında ANOVA analizinden yararlanılmıştır. Çoklu karşılaştırma testinin belirlenmesinde Levene Testi sonuçları dikkate alınarak varyansların homojenlik göstermemesi durumunda kullanılan Games-Howell Testi kullanılmıştır. Futbol antrenörlerinin algılanan yönetici desteği ile iş tatminlerinin arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Sonuç olarak; futbol antrenörlerinin algılanan yönetici desteği ile iş tatminleri arasında yüksek düzeyde pozitif ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research, the survey model, which is one of the quantitative research methods, was used in order to determine the relationship between the perceptions of manager support and job satisfaction of football coaches and to examine the perceptions of manager support and job satisfaction in terms of various demographic characteristics. Scanning models, in order to reach a general judgment about a large number of elements in the universe, over the whole universe or a sample consisting of a smaller number of elements to be taken as a representative of the universe; It is a research approach that allows to describe a situation that exists in the past or present (Karasar, 2012). The research was carried out with the general scanning model. The universe of the research consists of professional football coaches who work by obtaining a visa in 2022. According to the Turkish Football Federation, 211 professional football coaches who worked with visa in 2022 participated on a voluntary basis. Personal Information Form, Perceived Manager Support Scale and Minnesota Job Satisfaction Scale were used to collect data from the participants in the study. In the personal information form, questions were asked about the age of the football coaches, their marital status, how many years they have been coaching, how many years they have been coaching in the club they work for, the coaching documents they have, their duties in the club they work in and in which league the club they work in. Perceived administrator support scale developed by Giray and Şahin (2012) was used in the research. The scale of perceived managerial support consists of a total of 11 items to determine employees' perceptions of managerial support. In the study, Weiss et al. The Minnesota job satisfaction scale, which was developed in (1967) and adapted into Turkish by Baycan (1985), was used. The scale consists of 20 items and 2 sub-dimensions. The Personal Information Form, Perceived Manager Support Scale and Minnesota Job Satisfaction Scale, which were used to collect data in the research, were applied to the participants via Google Forms. In the study, compliance with the voluntary basis was taken into account in applying the scale to professional football coaches. Football coaches who did not want to participate voluntarily and were found to have filled in incorrectly or incompletely were excluded from the study. Data from a total of 211 professional football coaches were used in the research. The analysis of the data obtained from the participants in the research was made with the SPSS 26 program. First of all, it was determined whether the data were suitable for normal distribution. The skewness and kurtosis values were examined to determine the fit for the normal distribution. In the study, skewness and kurtosis values were obtained between -1.20 and 1.82. It was decided that it is suitable for normal distribution in the range of -2 +2 reference values. In the study, independent sample t-test was used to compare the perceived managerial support and job satisfaction of football coaches according to the marital status variable, which has two categories. ANOVA analysis was used to compare three or more categories according to age, years of coaching, years of coaching in the club, coaching certificate owned, position and league. In the determination of the multiple comparison test, the Games-Howell Test, which is used in case the variances do not show homogeneity, was used considering the Levene Test results. Pearson Correlation Analysis was used to determine the relationship between perceived managerial support and job satisfaction of football coaches. The significance level was taken as 0.05. As a result; A high level of positive and significant relationship was found between the perceived managerial support of football coaches and their job satisfaction.