Erken neonatal sepsiste biyobelirteçlerin rolü
The role of biomarkers in early neonatal sepsis
- Tez No: 763093
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK KAHVECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, erken başlangıçlı neonatal sepsis, biyobelirteç, sTREM-1, Neonatal, early onset neonatal sepsis, biomarker, sTREM-1
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Sepsis yenidoğan bebekler için önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Bu nedenle tanı ve tedavisi acildir. Kesin tanısı kan kültüründe bakteri üremesinin gösterilmesi ile konulur. Fakat sepsise özgü spesifik belirti ve bulguların olmaması, kan kültürlerinin sonuçlanmasının zaman alması, yanlış negatif sonuçlanabilmesi tanıyı güçleştirmektedir. Daha hızlı ve kesin tanı koyabilmek için çeşitli laboratuvar yöntemleri geliştirme çabaları devam etmektedir. Bu nedenle bu çalışmada hastanemiz yenidoğan yoğun bakım ünitesinde erken neonatal sepsis şüphesi ile yatan hastalarda sTREM-1 adlı biyobelirtecin sepsisin erken tanısındaki kullanımı ve güvenilirliğini saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 0-72 saat arasındaki erken neonatal sepsis şüphesi olan 52 hasta ve 30 sağlıklı yenidoğan dahil edildi. Hastalardan ve kontrol grubundan sTREM-1 ve diğer biyobelirteçler çalışıldı. Bu veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız sonucunda CRP, nötrofil yüzdesi, RDW, NLO, laktat seviyelerinin yüksekliği ve lenfosit yüzdesi düşüklüğünün erken başlangıçlı neonatal sepsis tanısında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklı olduğu saptandı. sTREM-1 için ise gruplar arası istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Yenidoğan sepsisinde klinik bulguların spesifik olmaması bir çok biyobelirtecin enfeksiyon dışı durumlarda da pozitifleşmesi gibi nedenler ayırıcı tanıda yeni biyobelirteçleri ihtiyaç haline getirmiştir. Çalışmamızda sTREM-1 için gruplar arasında farklılık bulunamasa da klinik pratikte kullanımı için tekrarlayan ölçümlerin yapıldığı daha çok vakadan oluşan ileri araştırmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Sepsis is an important cause of morbidity and mortality for newborn babies. Therefore, diagnosis and treatment are urgent. Definitive diagnosis is made by demonstrating bacterial growth in blood culture. However, the absence of sepsis-specific signs and symptoms, the fact that blood cultures take time to conclude, and false negative results make the diagnosis difficult. Efforts to develop various laboratory methods are continuing in order to make a faster and more accurate diagnosis. Therefore, in this study, we aimed to determine the use and reliability of the biomarker sTREM-1 in the early diagnosis of sepsis in patients hospitalized in the neonatal intensive care unit of our hospital with suspected early neonatal sepsis. Materials and Methods: 52 patients with suspected EBNS between 0-72 hours and 30 healthy newborns were included in the study. sTREM-1 and other biomarkers were studied from patients and control group. These data were evaluated statistically. Results: As a result of our study, it was determined that the high levels of CRP, neutrophil percentage, RDW, NLO and lactate levels and lower lymphocyte percentage were statistically significantly different from the control group in the diagnosis of early-onset neonatal sepsis. There was no statistically significant difference between groups for sTREM-1. Conclutions: The reasons such as the non-specificity of clinical findings in neonatal sepsis and the positivity of many biomarkers in non-infectious conditions have made new biomarkers a necessity in the differential diagnosis. We think that further studies with more cases with repeated measurements are needed for the use of sTREM-1 in clinical practice.