Okul öncesi dönemde fen eğitiminde dijital hikâyelerin kullanımı: Teknolojik pedagojik alan bilgisi bağlamında bir inceleme
The use of digital stories in science education in pre-school period: An investigation in the context of technological pedagogical content knowledge
  1. Tez No: 763190
  2. Yazar: HİLAL KURHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN AKSÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitimde fen kavramı, Teknolojik pedagojik alan bilgisi, Dijital hikâye, Okul öncesi eğitimi öğretmen adayları, Science concept in pre-school education, Technological pedagogical content knowledge, Digital story, Prospective pre-school teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi eğitimi öğretmen adaylarının 36-72 aylık çocuklara yönelik fen kavramlarının öğretimi için hazırladıkları dijital hikâye entegre edilmiş etkinlik planlarının teknolojik pedagoik alan bilgisi-TPAB bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği Bölümüne devam eden öğretmen adayları (N:35) oluşturmuştur. Araştırmanın deseni gömülü tek durum çalışması (embedded single case design) olarak tasarlanmıştır. Veri toplama araçları; etkinlik planı, dijital hikâye ve odak grup görüşme formudur. Elde edilen veriler ile tüm katılımcıların etkinlik planları ve dijital hikâyelerinin analizleri bütüncül olarak TPAB bileşenleri bağlamında tematik şekilde analiz edilmiştir. Eğitsel Bağlamda Dijital Hikâye Anlatımı Sürecini Değerlendirme Rubriği (Çıralı Sarıca & Koçak Usluel, 2016) temel alınarak dijital hikâyelerin içerik analizi yapılmıştır. Araştırmada, teknoloji bağlamında dijital hikâye hazırlamada kullanılan program/yazılım çeşitliliği görülürken dijital hikâye hazırlama sürecinde ön hazırlıkların dikkate alınması gerektiği; pedagoji bağlamında teknolojinin pedagojiyi etkilediği ve etkinlik planı hazırlamada sözcükler ve değerlendirme bölümlerinde eksiklikler olduğu; alan bağlamında farklı bilim alanları içeriklerine ve kavramlarına yönelik dijital hikâye entegre edilmiş fen etkinlik planları hazırlandığı sonuçları ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğretmen adayları dijital hikâye hazırlama sürecinde motive oldukları, keyif aldıkları ve sürecin eğlenceli olduğu gibi olumlu görüşler belirtmişlerdir. Bunlar ışığında; dijital hikâyelerin okul öncesi eğitimde fen kavramlarının öğretiminde etkili bir yöntem olacağından hareketle kavram öğretiminde kullanıcılara alternatif yollar sunacağı düşülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the digital story integrated activity plans prepared by prospective pre-school teachers for the teaching of science concepts for 36-72 months old children in the context of technological pedagogical content knowledge - TPACK. The study group consisted of prospective teachers (N: 35) who continue their education at Bolu Abant İzzet Baysal University, Department of Pre-school Education in the spring semester of the 2020-2021 academic year. The design of the research was designed to be an embedded single case design. Data collection tools consist of activity plans, digital stories and focus group interview forms. The data obtained and the analysis of the activity plans and digital stories of all participants were analyzed thematically in the context of TPACK components. Content analysis of digital stories was made based on the Rubric for Evaluating the Process of Digital Storytelling in an Educational Context (Çıralı Sarıca & Koçak Usluel, 2016). In the research, it was concluded that while the variety of programs/software used in preparing digital stories in the context of technology was observed, preliminary preparations should be taken into account in the process of preparing digital stories, in the context of pedagogy, technology affects pedagogy and there are deficiencies in vocabulary and evaluation sections in preparing activity plans and in the context of the field, science activity plans with integrated digital stories were prepared for the contents and concepts of different science fields. In addition, prospective teachers stated that they were motivated during the digital story preparation process and enjoyed it and that the process was fun. In the light of these findings, digital stories are found to be an effective method in science concepts in pre-school education and to offer alternative ways to users in concept teaching.