Hadislerde kötü ahlâk
Bad ethics in the hadith
- Tez No: 763189
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAHATTİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Ahlâk, İyi ahlâk, Kötü ahlâk, Kötü ahlâk örnekleri, Hadith, Morals, Good morals, Bad morals, Examples of bad morals
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada; Kütüb-i sitte ekseninde yalan, iftira, haset, nemîme, gıybet, ikiyüzlülük sû-i zan, riyâ, müdâhene ve dalkavukluk gibi kötü ahlâk türleri üzerinde durulmuştur. Bu kavramların birbirleriyle olan benzerlikleri ve toplumun ifsadındaki rolleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Hadislerde bu konuda yapılmış ikazlara yer verilmiş ve bu ikazların birçok kişi tarafında bilinmesine rağmen neden bu hasletler toplumda yaygın olarak varolduğu? sorusuna cevap aranmıştır. Bu konudaki hadisler değerlendirilirken fert ve toplum üzerindeki tahribatlarının giderilmesi için nasıl bir çalışma ve yol takip edilmesi gerektiği üzerine durulmuş ve hadisler ışığında çözümler sunulmaya çalışılmıştır. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Giriş kısmında çalışmanın konusu, önemi, metodu ve kaynakları ele alınmıştır. Birinci bölümde ahlâk kavramı ve ahlak çeşitleri incelenmiştir. İkinci bölümde ise kötü ahlâk örneklerinden yalan, iftira, haset, nemîme, gıybet, ikiyüzlülük sû-i zan, riyâ, yağcılık ve dalkavukluk gibi hususlar Kütüb-i sitte'de geçen hadisler çerçevesinde işlenmiştir. Varılan neticelere sonuç kısmında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; morally bad behaviors such as lying, slander, jealousy, bullying, backbiting, hypocrisy, bad suspicion, vanity, mudahana and flattery are examined in the axis of Kutub-i sitte. The similarities among these concepts and their role on the corruption of the society are tried to be determined. The hadiths contain warnings about these issues, and although these warnings are known by many, why are these traits common in society? The answer to this question is inquired. Through the evaluation and examination of the hadiths on this subject, the path to follow in order to repair the damage on individuals and society is explored , and possible solutions are presented in the light of hadiths. Our study consists of introduction, two chapters and conclusion. In the introduction, the subject, importance, method and sources of the study are discussed. In the first chapter, the concept of morality and its types are examined. In the second chapter, issues such as lying, slander, jealousy, humiliation, backbiting, hypocrisy, bad suspicion, mudahana, and flattery, which are examples of bad morals, are handled within the framework of the hadiths in Kutub-i sitte. The results of the study are given in the conclusion part.