Premenopozal ve menopozal kadınlarda genitoüriner sendrom, anksiyete ile cinsel fonksiyon bozukluğu ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between genitourinary syndrome, anxiety and sexual dysfunction in premenopausal and menopausal women
- Tez No: 763216
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEVFİK YOLDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Premenopoz, Menopoz, Genitoüriner Sendrom, McCOY Kadın Cinsellik Anketi, Anksiyete, DIVA (Günden Güne Yaşlanma Etkisi Anketi), Premenopause, Menopause, Genitourinary syndrome, McCOY Female Sexuality Questionnaire, Anxiety, DIVA(Day-to-Day Aging Questionnaire)
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı kadınlarda menopoz döneminin yaklaşması ve başlamasıyla birlikte gelişen genitoüriner sendrom ve anksiyetenin kadınların cinsel fonksiyonları üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Jinekoloji Poliklinikleri ve Menopoz Polikliniği başvurmuş premenopozal ve postmenopozal 40-75 yaşları arasında 188' i premenopozal, 195' i postmenopozal olmak üzere toplam 383 kadın dahil edilmiştir. Hastalardan BECK Anksiyete, DIVA ve McCOY Kadın Cinselliği Anketi formlarını doldurmaları istenmiştir. Bulgular SPSS 23.0 ile değerlendirildi. Bulgular: Hastalara yapılan anketler sonucunda ileri yaş, eğitim düzeyi düşüklüğü, gelir düzeyi düşüklüğü, menopoz ve ilaç kullanımı olanların anksiyete puanlarının yüksek olduğu görülmüştür. Mc Coy cinsellik anketi sonuçlarında ise ileri yaş, menopoz, düşük eğitim düzeyi, erkeklerin düşük eğitim düzeyi, düşük gelir düzeyi, özel sektörde çalışmak, erkeklerin çalışmama durumunun cinsel fonksiyonları çeşitli seviyelerde ve negatif yönde etkilediği bulunmuştur. DIVA günden güne yaşlanma anketi sonuçları ise ileri yaş, menopoz, düşük eğitim düzeyi, orta gelir düzeyinin genitoüriner sendrom gelişmesinde çeşitli derece kötü etkili olduğu görülmüştür. Anksiyete ile genitoüriner sendrom arasında premenopozal kadınlarda düşük, postmenopozal kadınlarada daha yüksek pozitif bir korelesyon bulunmuştur. Mc Coy alt ölçekleri ile DIVA alt ölçekleri arasında ihmal edilebilir korelasyonlar bulunmuştur. Ancak Postmenopozal grupta anksiyetenin cinsel ilgiye daha fazla etkili olduğu gösterilmiştir. Sonuçlar: Premenopozal ve menopozal kadınlarda anksiyete ve genitoüriner sendromun cinsel fonksiyon üzerine çok düşük düzeyde de olsa etkisi gösterilmiştir. Postmenopozal grupta anksiyetenin cinsel ilgiye ve genitoüriner sendroma daha fazla etkili olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of study is to investigate the effect of genitourinary syndrome and anxiety, which develop with the approach and onset of menopause in women, on the sexual function of women. Materials and methods: A total of 383 premenopausal and postmenopausal women, 188 premenopausal and 195 postmenopausal, between the ages of 40-75, who applied to Marmara University Faculty of Medicine, Gynecology and Obstetrics Clinic, Gynecology Polyclinics and Menopause Outpatient Clinic. Patients wew asked to fill out the BECK Anxiety, DIVA, and McCOY Female Sexuality Questionnaire forms. Result were evaluated with SPSS 23.0. Results: As a result of the questionnaires made to the patients, it was seen that the anxiety scores of those with advanced age, low education level, low income level, menopause and drug use were high. In the results of the Mc Coy sexuality survey, it was found that advanced age, menopause, low education level, low educations level of men, low income level, working in the private sector, not working in the private sector affected sexual functions at various levels and negativeyl. A lower positive correlation was found between anxiety and genitourinary syndrome in premenopausal women and higher in postmenopausal women. Negligible correlations were found between Mc Coy subscales and DIVA subscales. However, it has been shown that anxiety is more effective on sexual interest in the postmenopausal group. Conclusions: Anxiety and genitourinary syndrome have been shown to have a very low effect on sexual function in premenopausal and menopausal women. It has been shown that anxiety is more effective on sexual interest and genitourinary syndrome in the postmenopausal group.