Manuel terapi uygulamalarının tension tipi baş ağrısı üzerine etkisinin menopozal ve premenopozal kadınlarda karşılaştırılması
Comparison of the effects of manual therapy applications on tension-type headache in menopausal and premenopausal women
- Tez No: 1014354
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ALTUNTAŞ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, Baş ağrısı bozuklukları, Boyun ağrısı, Fizyoterapi, Manuel terapi, Postmenopoz, Headache, Headache disorders, Neck pain, Physiotherapy, Manuel theraphy, Postmenopause
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, manuel terapi uygulamalarının tension tipi baş ağrısı bulunan menopozal ve premenopozal kadınlarda ağrı şiddeti, baş ağrısının yaşam kalitesi üzerindeki etkisi, servikal hareket açıklığı, basınç ağrı eşiği, depresyon düzeyi, uyku kalitesi, yaşam kalitesi ve bilişsel performans üzerindeki etkilerini karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Araştırma, ön test-son test desenine sahip, karşılaştırmalı, tek merkezli bir çalışma olarak planlandı. Çalışmaya tension tipi baş ağrısı tanısı bulunan 25 premenopozal ve 25 menopozal olmak üzere toplam 50 kadın dahil edildi. Katılımcılara iki hafta boyunca haftada beş gün olmak üzere toplam 10 seans manuel terapi programı uygulandı. Müdahale programı; suboksipital inhibisyon, temporomandibular mobilizasyon, servikal mobilizasyon, miyofasyal gevşetme, tetik nokta basısı, post-izometrik gevşeme, skapulotorasik mobilizasyon, diyafram mobilizasyonu, boyun bölgesine masaj ve uygun olgularda manipülasyon uygulamalarını içerdi. Değerlendirmelerde ağrı şiddeti için Görsel Analog Skala (VAS), baş ağrısının yaşam kalitesi üzerindeki etkisi için Baş Ağrısı Etki Testi-6 (HIT-6), depresyon düzeyi için Beck Depresyon Envanteri (BDI), uyku kalitesi için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PSQI), yaşam kalitesi için SF-12 Kısa Form Sağlık Anketi, bilişsel performans için Trail Making Test Part-B (TMT-B), servikal hareket açıklığı için gonyometre ve basınç ağrı eşiği için algometre kullanıldı. Bulgular: Tedavi sonrası her iki grupta da ağrı şiddeti, baş ağrısının yaşam kalitesi üzerindeki etkisi, depresyon düzeyi, PSQI skorları ve TMT-B tamamlanma sürelerinde anlamlı azalma; SF-12 fiziksel ve mental bileşen skorları, servikal hareket açıklığı ve basınç ağrı eşiği değerlerinde anlamlı artış saptandı (tüm parametreler için p<0.05). Zaman etkisi değerlendirilen klinik parametrelerin büyük bölümünde anlamlı bulundu (p<0.05). VAS, HIT-6, BDI, PSQI, SF-12, TMT-B ve basınç ağrı eşiği parametrelerinde grup × zaman etkileşimi anlamlı değildi (p>0.05). Buna karşın servikal hareket açıklığı değerlendirmelerinde ekstansiyon, sağ-sol lateral fleksiyon ve sağ sol rotasyon parametrelerinde grup × zaman etkileşimi anlamlı bulundu (p<0.05) ve bu kazanımlar menopozal grupta daha belirgin olarak gözlendi. Sonuç: İki hafta süreyle uygulanan manuel terapi programının, tension tipi baş ağrısı bulunan menopozal ve premenopozal kadınlarda ağrı, baş ağrısının yaşam kalitesi üzerindeki etkisi, uyku kalitesi, duygu durum, yaşam kalitesi, bilişsel performans, servikal hareket açıklığı ve basınç ağrı eşiği üzerinde olumlu klinik değişimler oluşturabileceği belirlendi. Bulgular, manuel terapinin tension tipi baş ağrısında çok boyutlu konservatif fizyoterapi yaklaşımları içerisinde etkili bir seçenek olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte menopozal durumun, özellikle servikal hareket açıklığı kazanımları açısından dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to compare the effects of manual therapy applications on pain intensity, the impact of headache on daily life, cervical range of motion, pressure pain threshold, depression level, sleep quality, quality of life, and cognitive performance in menopausal and premenopausal women with tension-type headache. Method: The study was planned as a comparative, single-center design. A total of 50 women diagnosed with tension-type headache, including 25 premenopausal and 25 menopausal participants, were included in the study. The participants received a manual therapy program for two weeks, five days per week, for a total of 10 sessions. The intervention program included suboccipital inhibition, temporomandibular mobilization, cervical mobilization, myofascial release, trigger point pressure, post-isometric relaxation, scapulothoracic mobilization, diaphragm mobilization, massage to the neck region, and manipulation in appropriate cases. In the evaluations, the Visual Analog Scale (VAS) was used for pain intensity, the Headache Impact Test-6 (HIT-6) for the impact of headache on daily life, the Beck Depression Inventory (BDI) for depression level, the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) for sleep quality, the SF-12 Short Form Health Survey for quality of life, the Trail Making Test Part B (TMT-B) for cognitive performance, a goniometer for cervical range of motion, and an algometer for pressure pain threshold. Results: After treatment, significant decreases were found in pain intensity, the impact of headache on daily life, depression level, PSQI scores, and TMT-B completion times in both groups, while significant increases were observed in SF-12 physical and mental component scores, cervical range of motion, and pressure pain threshold values (p<0.05 for all parameters). The time effect was significant in most of the evaluated clinical parameters (p<0.05). The group × time interaction was not significant for VAS, HIT-6, BDI, PSQI, SF-12, TMT-B, and pressure pain threshold parameters (p>0.05). However, in cervical range of motion evaluations, the group × time interaction was significant for extension, right-left lateral flexion, and right-left rotation parameters (p<0.05), and these gains were observed to be more prominent in the menopausal group. Conclusion: It was determined that a two-week manual therapy program may produce positive clinical changes in pain, headache-related impact, sleep quality, mood, quality of life, cognitive performance, cervical range of motion, and pressure pain threshold in menopausal and premenopausal women with tension-type headache. The findings indicate that manual therapy may be an effective option among multidimensional conservative physiotherapy approaches in tension-type headache. In addition, menopausal status should be considered, particularly in terms of gains in cervical range of motion.