Jandarma teşkilatında mevcut performans değerleme sistemi ve bir model önerisi
The current performance appraisal system in the Gendarmerie and a model recommendation
  1. Tez No: 763218
  2. Yazar: MESUT KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER TUĞBA EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerleme, Jandarma, Yeni Kamu Yönetimi, Sicil Sistemi, Performance Evaluation, Gendarmerie, New Public Management, Registry System
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Bu tez çalışmasında, ülkemizin önemli kamu kurumlarından biri olan ve emniyet ile asayiş hizmetlerinin sağlanması ile görevlendirilmiş Jandarma Teşkilatında mevcut bireysel performans değerleme sistemi incelenerek analiz edilmesi ve Yeni Kamu Yönetimi anlayışı çerçevesinde çağdaş performans değerleme yöntemlerinin uygulanabilirliğine yönelik taslak bir model ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında performans değerleme ve performans yönetim sistemi, yerli ve yabancı kaynaklardan literatür taraması şeklinde incelenmiş ve bu çerçevede dünyada ve ülkemizde geçmişten günümüzü uygulanan performans değerleme sistemleri analiz edilmiştir. Ayrıca ülkemizde kamu kurumlarında uygulanan performans değerleme sisteminin özünü oluşturan sicil sisteminin kamu personel rejimi doğrultusunda geçirdiği aşamaların analizi objektif bir şekilde yapılarak Jandarma Teşkilatında uygulanan mevcut performans değerleme sistemine yansımaları değerlendirilmiştir. Son olarak kamu personel yönetimi kapsamında literatür taraması, elde edilen veriler ve mevcut yasal mevzuat doğrultusunda Jandarma Teşkilatı için çağdaş bir performans değerleme modeli önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to reveal a draft model for the applicability of contemporary performance evaluation methods within the framework of the new public administration approach, following the analysis of the individual performance evaluation system in the gendarmerie, which is one of the important public institution in our country and is tasked with the provision of security and public order services. Within the scope of the study, the performance evaluation and performance management system was examined in the form of literature review from domestic and forign sources, and in this farmework, the performance evaluation systems applied in the World and in our country from the past to the present were analyzed. In addition, the analysis of the stages of the registry system, which constitutes the essence of the performance evaluation system applied in public institutions in our contry, in line with the public personnel regime, was made in an objective way and its reflections on the current performance evaluation system applied in the Gendarmerie were evaluated. Finally, contemporary performance evaluation model has been proposed fort he Gendarmerie in line with the field information obtained from the literatüre review within the scope of public personnel management and the current legal legislation concerning the Gendarmerie.