Çocukluk çağı kanserlerinde antrasiklin kullanımına bağlı gelişen kardiyotoksisiteye karşı deksrazoksan'ın değerlendirilmesi
Evaluation of dexrazoxan against cardiotoxicity due to anthrachyline use in childhood cancer
  1. Tez No: 763321
  2. Yazar: NAZMİYE TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN TAÇYILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı kanserleri, çocukluk çağı kanserlerinden sağ kalanlar, Antrasiklin kardiyotoksisitesi, EKO, Deksrazoksan, Childhood cancers, childhood cancer survivors, Anthracycline cardiotoxicity, ECHO, Dexrazoxan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Çocukluk çağı kanserleri erişkinlere kıyasla nadir görülmekle birlikte tedaviye %80'in üzerinde sağ kalım oranları ile cevap verirler. Kanserden kurtulmuş, uzun süre hastalıksız yaşam olanağına kavuşan çocukların en önemli sağlık problemi, tedavinin geç dönem yan etkileridir. Hematolojik ve solid kanserlerin tedavisinde %60'a yakın Antrasiklin grubu kemoterapatik ilaçlar uzun süredir başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak Antrasiklin grubu ilaçların ciddi kardiyotoksik etkileri iyi bilinmektedir. Uzun süreli izlemlerde Kardiyovasküler hastalıklar, birincil kanserlerin önüne geçerek çocukluk çağı kanserlerinden sağ kalanlarda ilk sırada yer alarak morbiditenin ve mortalite en önemli sebebi haline gelmiştir. Deksrazoksan antrasiklin kaynaklı kardiyotoksisiteyi önlemek için FDA tarafından onaylanmış tek ilaç olarak kliniğimizde, Deksrazoksan'ın etkinliğini görmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Onkoloji Bilim Dalında Antrasiklin grubu kemoterapi ve kardiyoprotektif amaçlı Deksrazoksan alan çocuklar ile yalnızca Antrasiklin alan 0-18 yaş arası kanserli çocuklar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, aldıkları Antrasiklin dozları geriye dönük olarak incelendi. Antrasiklin ve Deksrazoksan alan grup ile sadece Antrasiklin alan hastaların kardiyak fonksiyonları EKO ile değerlendirildi. Bazı hastalarda çalışılmış olan NT-proBNP ve Troponin değerleri de kaydedildi. Bulgular: Deksrazoksan (DEX) ile Antrasiklin alan grup 55 hastadan oluşurken %50.9'u kız, %49.1'i erkekti. Sadece Antrasiklin alan grupta 87 hasta mevcutken, %48.3'ü kız ve %51.7'si erkekti. DEX ile Antrasiklin alan grupta yaş ortalaması 98.42 ay iken, sadece Antrasiklin alan grupta 105.75 ay idi. DEX ile Antrasiklin alan grubun %29.1'i Lenfoma, %14.5'i Ewing sarkom, %12.7'si osteosarkom, %12.7'si Lösemi, %9.1'i Nöroblastom, %9.1'i hepatoblastom, %7.3'ü Willm's tümörü, %3.6'sı ATRT, %1.8'i sinoviyal sarkom ile takip edilirken; sadece Antrasiklin alan grubun %20.7'si Lenfoma, %15'i Ewing sarkom, %17'si osteosarkom,%14'ü Lösemi, %9'u Nöroblastom, %5'i hepatoblastom, %7'si Willm's tümörü, %1'i ATRT, %1'i sinoviyal sarkom idi. DEX ile Antrasiklin alan grup ile sadece Antrasiklin alan grubun Antrasiklin öncesi bakılan EF değerleri normaldi. DEX ile Antrasiklin alan gruptaki hiçbir hastada kardiyak disfonksiyon gelişmezken, sadece Antrasiklin alan gruptaki 11 (%12.6) hastada kardiyak disfonksiyon gelişti. Kardiyak disfonksiyon gelişen 11 hastanın 6 (%54.5)'si ölmüştü. DEX ile Antrasiklin alan grup ile sadece Antrasiklin alan grup arasında kardiyak fonksiyonların korunması açısından anlamlı fark saptanmıştır. Sonuç: Çocukluk çağı kanserlerinden sağ kalanlarda mortalite ve morbiditenin en önemli sebeplerinden biri olan Antrasiklin kaynaklı gelişen kardiyak disfonksiyonu, Dekrazoksan oldukça başarılı bir şekilde önlemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Although childhood cancers are rare compared to adults, they respond to treatment with a survival rate of over 80%. The most important health problem of children who are free of cancer and have the opportunity to live without disease for a long time is the late side effects of the treatment. In the treatment of hematological and solid cancers, nearly 60% of anthracycline group chemotherapeutic drugs have been used successfully for a long time. However, serious cardiotoxic effects of anthracycline group drugs are well known. Cardiovascular diseases have become the most important cause of morbidity and mortality in long-term follow-ups, taking the first place among survivors of childhood cancers, surpassing primary cancers. We aimed to see the efficacy of Dexrazoxan in our clinic as the only FDA-approved drug to prevent anthracycline-induced cardiotoxicity. Materials and Methods: Children who received Anthracycline group chemotherapy and Dexrazoxan for cardioprotective purposes and children with cancer aged 0-18 years who received only Anthracycline were included in the study at Ankara University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Department of Pediatric Oncology. The demographic characteristics of the patients and the anthracycline doses they received were examined retrospectively. Cardiac functions of the patients receiving Anthracycline and Dexrazoxane and the patients receiving only Anthracycline were evaluated by ECHO. Results: The group receiving DEX and Anthracycline consisted of 55 patients, with 50.9% female and 49.1% male. There were 87 patients in the anthracycline group alone, 48.3% of whom were girls and 51.7% were boys.While the mean age was 98.42 months in the group receiving DEX and Anthracycline, it was 105.75 months in the group receiving only Anthracycline. In the group receiving DEX and Anthracycline, 29.1% Lymphoma, 14.5% Ewing sarcoma, 12.7% osteosarcoma, 12.7% Leukemia, 9.1% Neuroblastoma, 9.1% hepatoblastoma, 7.3% Willm's tumor 3.6 were followed up with ATRT and 1.8% with synovial sarcoma; In the Anthracycline group only, 20.7% Lymphoma, 15% Ewing sarcoma, 17% osteosarcoma, 14% Leukemia, 9% Neuroblastoma, 5% hepatoblastoma, 7% Willm's tumor, 1% 1% were ATRT, 1% were synovial sarcoma. The EF values of the group that received Anthracycline with DEX and the group that received only Anthracycline were normal before Anthracycline. While none of the patients in the DEX and Anthracycline group developed cardiac dysfunction, cardiac dysfunction developed in 11 (12.6%) patients in the Anthracycline group only. Of the 11 patients who developed cardiac dysfunction, 6 (54.5%) died. A significant difference was found between the group receiving DEX and Anthracycline and the group receiving only Anthracycline in terms of preservation of cardiac functions. Conclusion: Anthracycline-induced cardiac dysfunction, which is one of the most important causes of mortality and morbidity in childhood cancer survivors, is successfully prevented by Dekrazoxan.