Akademisyenlerin çevre algısı ve çevreye dini ve manevi yaklaşımları
Academicians' perception of the environment and their religious and spiritual approach to the environment
- Tez No: 763384
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSEM KESKİN AKSAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Sosyoloji, Religion, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Akademisyenler, Çevre algısı, Çevre sorunları, Çevre ve Din, İnsan ve Çevre, Academics, Environmental perception, Environmental problems, Environment and Religion, Human and Environment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, akademisyenlerin çevreyi nasıl algıladıkları ve çevreye yönelik dini ve manevi açıdan nasıl bir yaklaşıma sahip olduklarını analiz etmektir. Çalışma kapsamında kavram olarak çevre, çevre algısı ve çevre sorunları, sorunların kaynağındaki nedenler, olası çözüm önerileri, çevre algısı ve çevre sorunlarının dini inançla olan ilişkisi, akademide ve eğitimde çevrenin önemi, modernite ve teknolojik gelişmelerin etkisinde insan ve çevre ilişkisi ve korona virüs tecrübesi ile insan ve çevre ilişkisi akademisyenlerin görüşlerine başvurularak mukayeseli bir biçimde incelenmektedir. Bugün, fen bilimlerinin yanı sıra sosyal bilimlerde farklı açılardan araştırma konusu yapılan çevre ile ilgili hemen her gün yeni bir çalışma yapılmaktadır. Ancak literatürde çevre algısına yönelik akademisyenlerin yaklaşımlarına başvurularak yürütülen herhangi bir araştırmaya rastlanamamıştır. Mevcut çalışmada, akademisyenlerin çevreyi ve çevre sorunlarını algılayışlarında dini ve manevi değerlerin etkisi sorgulanmıştır. Sahip olunan çevre algısında dinin yegâne etken olduğu söylenememekle birlikte, dinden bağımsız bir çevre anlayışının da mümkün olamayacağı bulgusuna rastlanmıştır. Söz konusu çalışma, akademisyenlerle yapılan derinlemesine mülakatlardan elde edilen nitel verilerin yanı sıra çevre ile ilgili bugüne dek yürütülen çalışmalara ve geliştirilen teorilere dayanmaktadır. Bu açıdan araştırmanın sosyolojik bir nitelik taşıdığı ifade edilmelidir. Çalışmada çevrenin ele alınış şekli bakımından daha çok beşerî yönü üzerinde durulmuş olup toplumsal bir olgu olarak insan ve çevre ilişkisine odaklanılmıştır. Ayrıca, araştırmada fiziki çevreye yönelik değerlendirmeler yer almakla birlikte, çevrenin sosyal ve manevi yönüne de vurgu yapılmaktadır. Bu araştırmanın evrenini akademisyenler oluşturmakta olup örnekleminde ise sosyal bilimler alanı ağırlıklı olmak üzere İstanbul'da bulunan ve farklı bölümlerde görevli olan 13 akademisyen yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze how academics perceive the environment and how they have a religious and spiritual approach to the environment. Within the scope of the study, the environment as a concept, environmental perception and problems, possible solutions, the relationship between environmental problems with belief, the importance of the environment in academia and education, the relationship between human and environment under the influence of modernity and technological developments, with the experience of coronavirus the relationship between human and the environment is examined comparatively by referring to the opinions of academicians. Today, a new study is carried out almost every day about the environment. However, no research has been found in the literature, which has been carried out by referring to the approaches of academicians on environmental perception. In this study, the effect of religious and spiritual values on the perception of the environment of academicians was questioned. Although it cannot be said that religion is the only factor in the perception of the environment, it has been found that an environmental understanding independent of religion is not possible. The aforementioned study is based on the qualitative data obtained from in-depth interviews with academicians, as well as on the studies and theories developed to date on the environment. In the study, in terms of the way the environment is handled, the human aspect has been emphasized and the relationship between human and environment as a social phenomenon has been focused. In addition, the research ncludes evaluations of the physical environment, and also emphasizes the social and spiritual aspects of the environment. The universe of this research consists of academicians, and in the sample, there are 13 academicians working in different departments, mainly in the field of social sciences, in Istanbul.