Sosyal bilgiler öğretiminde disiplinlerarası yaklaşımla desteklenmiş analojilerle öğretim modelinin (TWA) uygulanabilirliği
The feasibility of interdisciplinary approach supported teaching with analogies model in social studies teaching
- Tez No: 763550
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ŞEYİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretimi, Disiplinlerarası Yaklaşım, Analojilerle Öğretim Modeli, Social Studies, Interdisciplinary Approach, Anology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı sosyal bilgiler“İnsanlar, Yerler ve Çevreler”öğrenme alanındaki kavramlara yönelik öğrencilerin kavramsal anlama düzeylerini tespit etmek, disiplinlerarası yaklaşımla desteklenmiş Analojilerle öğretim modelinin (TWA) öğrencilerin kavramsal anlama düzeylerine ne düzeyde etki ettiğini saptamak ve disiplinlerarası yaklaşımla desteklenmiş Analojilerle öğretim modelinin uygulanmasına yönelik öğrenci görüşlerini ve araştırmacı gözlemini ortaya koymaktır. Yapılan literatür taraması disiplinlerarası yaklaşım ve analojileri birlikte ele alan çalışmaların sınırlı olduğunu göstermektedir. Bu sebeple bu çalışmanın alana katkı sağlayacağı ön görülmektedir. Çalışma 2021/2022 eğitim-öğretim yılında Rize ili Fındıklı ilçesinde bir ortaokulda öğrenim gören 6. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni ile yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak ''kavramsal anlama formu, yarı yapılandırılmış mülakat formu, etkinlik değerlendirme formu ve gözlem formu'' kullanılmıştır. Araştırma verileri içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda katılımcı öğrencilerin sosyal bilgiler“İnsanlar, Yerler ve Çevreler”öğrenme alanındaki seçili kavramlara yönelik kavramsal anlama durumlarının yetersiz olduğu görülmüş, disiplinlerarası yaklaşımla desteklenmiş Analojilerle öğretim modeli (TWA) uygulama sonrası uygulanan kavramsal anlama formu sonucunda öğrencilerin kavram karmaşası, yanılgıları ve eksikliklerinin büyük ölçüde giderildiği görülmüştür. Bu sonuç disiplinlerarası Analojilerle öğretim modelini uygulamanın kavram öğretimini kolaylaştırdığını göstermektedir. Bununla beraber disiplinlerarası yaklaşımla desteklenmiş Analojilerle öğretim modeli (TWA) uygulama sürecine yönelik öğrenci görüşlerine ve araştırmacı gözlemine bakıldığında öğrencilerin eğlenerek öğrendikleri, derse karşı motivasyonlarını artırdığı, öğrenmelerini kolaylaştırdığı görülmüştür. Yine ''yarı yapılandırılmış görüşme formu'' ile elde edilen öğrencilerin görüşleri incelendiğinde dersler arası ilişki kurulmasının öğrencilerin bilgileri anlamlandırmasını kolaylaştırdığı ve öğrencilerin bilgileri bütünleştirdiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak disiplinlerarası yaklaşımla desteklenmiş Analojilerle öğretim modelinin sosyal bilgiler öğretim sürecini olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Elde edilen sonuçlara dayalı olarak sosyal bilgiler öğretiminde disiplinlerarası yaklaşımla desteklenmiş Analojilerle öğretim modelinin öğretmenler derslerde kullanarak öğretimi zenginleştirebilir, sosyal bilgiler ders kitaplarında analojilere ve disiplinlerarası etkinliklere yer verilebilir, disiplinlerarası Analojilerle öğretim modeline yönelik sosyal bilgiler öğretim programının farklı öğrenme alanlarına ve farklı sınıf düzeylerine yönelik araştırmalar yapılabilir şeklinde öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify students' conceptual understanding levels of in social studies learning field“people, places and envrionment”, determine to what extent interdisciplinary approach supported teaching with anologies model (TWA) influences students' conceptual understanding levels and reveal students' views and researcher's observation on the implementation of interdisciplinary approach supported teaching with anologies model. The literature reveiew conducted indicates studies that deal with interdisciplinary teaching and anologies together are limited. Therefore, it's presumed this study will contribute to the field. The study was carried out with 6th grade students involved from a middle school in Fındıklı District of Rize Province. The research was conducted through case study design, one of qualitative research methods.“Conceptual understanding form, semi-structured interview form, activity form and observation form”were used as data collection tools within this study. Research data was resolved through content analysis. At the of the research, it was observed that the participating students' conceptual understanding of the selected concepts in social studies learning field“people, places and envrionment”was insufficient; having applied the conceptual understanding form after the implementation of interdisciplinary approach supported teaching with anologies model (TWA), it was observed the students' confusion, misconceptions and deficiencies were largely eliminated. This indicates interdisciplinary approach supported teaching with anologies model facilitates concept teaching. Besides, when the students' views and the researcher's observation on the implementation of interdisciplinary approach supported teaching with anologies model (TWA) were examined, it was seen, during the implementation of this model the students learnt by having fun, their motivation towards the lesson increased and the model facilitated the students' learning. Furthermore, when the students' opinions were examimed, creating connections between classes proved to have facilitated the students' interpretation of knowledge and that the students integrated knowledge. Consequently, it was seen interdisciplinary approach supported teaching with anologies model influences social studies teaching process in a positive way. Based on the results obtained, the following suggestions were developed: in teaching social studies teachers can enrich teaching by using interdisciplinary approach supported teaching with anologies model in their classes, analogies and interdisciplinary activities can be included in social studies textbooks, research can be conducted on different learning fields and different grade levels of the social studies curriculum for the teaching model with interdisciplinary analogies.