Süreli sabit kaynaklara sahip bir kaynak kısıtlı proje çizelgeleme probleminin modellemesi ve uygulaması
Modeling and implementation of a resource limited project schedule problem with time fixed resources
- Tez No: 763618
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZVAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaynak Kısıtlı Proje Çizelgeleme Problemi, MIP, Sabit Kaynak, Aylık Finansal Kısıt, Resource Constrained Project Scheduling Problem, MIP, Fixed Resource, Monthly Financial Constraint
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada sabit kaynaklı bir kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemi ele alınmıştır. Öncelikle, proje içinde yer alan faaliyetler, süreleri ve öncüllük ilişkileri belirlenmiştir. Problem karma tam sayılı matematiksel programlama modeli ile modellenmiştir ve çoklu proje kaynakları modele dahil edilmiştir. Bu çalışma ile birlikte sabit kaynak kullanılan ve dönemsel finansal kısıtı bulunan KKPÇ problemleri için optimizasyon modeli oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışmaya ait senaryo analizleri ve bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde, çoklu kaynak ve sabit kaynak kullanılan KKPÇ problemleri için süre - maliyet optimizasyonu yapan bir model oluşturulmuştur. Oluşturulan modelin gerçek proje uygulaması ve senaryo analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar neticesinde sabit kaynak kullanılan gerçek proje uygulamalarında, proje süresi ve proje maliyeti optimizasyonu için kullanılabilecek bir model ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a fixed resource resource constrained project scheduling problem is discussed. First of all, the activities in the project, their duration and predecessor relations were determined. The problem is modeled with a mixed integer mathematical programming model and multiple project resources are included in the model. With this study, it is aimed to create an optimization model for CRPS problems that use fixed resources and have periodic financial constraints. Scenario analyzes of the study and an application were carried out. In this way, a time-cost optimization model has been created for CRPS problems using multiple sources and fixed sources. Real project application and scenario analyzes of the created model were made. As a result of the results obtained, a model that can be used for project duration and project cost optimization in real project applications using fixed resources has been presented.