İmamiyye Şia'sına göre imamet
Imamat according to the Imamiyya of Shiate
  1. Tez No: 763670
  2. Yazar: ALIMUHAMMED ZUFTAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İmamet, Şîa, Ca`feri, Ehl-i Sünnet, İmamiyye, Mezhep, Kelam, Imamat, Shi'a, Jafary, Ahlu's-sunnah, Imamiyya, Sect, Kalam
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bazı alanlarda yapılan çalışmalar, eksik veya yanlış olduğu için ihtiyaca cevap vermemesi bakımından yeniden ele alınması gerekebiliyor. Bunun farklı sebepleri vardır: Araştırılan konu herhangi bir mezhebin hassas konusu ise aynı hassasiyeti korumaya çalışarak doğru bir şekilde araştırılmalı ve açıklanmalıdır. Ayrıca, bir mezhebin görüşü ele alındığında farklı mezheplerin kaynaklarına da müracaat edilmeli ve taassuptan uzak bir araştırma ortaya konulmalıdır. Farklı iddialara dikkat edilmediği takdirde yapılan çalışma ihtiyacı karşılayamayacağı, eksik veya yanlış anlaşılacağı için aynı çalışmanın yeniden ele alınıp işlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden biz İmamiyye Şia`sı'na göre imamet konusunu ele almayı tercih ettik. Bu çalışmada yalnız İmamiyye Şia`sı'nın değil, Ehl-i Sünnet`in de konuyla alakalı görüşlerini açıklamaya çalıştık. İslam alimleri imamet hususunda farklı yorumlar yapmış ise de, biz Ehl-i Beyt imamlarının ve her iki mezhep alimlerinin naslarla açıklamaya çalıştıkları görüşleri ortaya koymaya çalıştık. İmamet konusu ile ilgili mezhepler arasında ciddi görüş farklarının olduğu bilinmektedir. İmamiyye Şi'ası'nın imamet meselesini temel inanç esası olarak almalarının dayanakları ve Ca`feri alimlerinin imamet meselesinde kendi iddialarına delil olabilecek naslar ele alınmış ve onlar üzerindeki açıklamaları tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since some studies in some areas do not meet the need, are incomplete or incorrect, they may need to be reconsidered. There are different reasons for this: If the subject is a sensitive subject of any sect, it should be handled and explained correctly, trying to maintain the same sensitivity. Additionally, when the opinion of a sect is taken into consideration, the sources of different sects should be referred to put forward a research far from bigotry. We think that if different claims are not considered, the same study should be rehandled and processed again since the study will be incomplete to meet the needs, or misunderstood. That is why we preferred to handle the subject of Imamate according to Imamiyya Shia. We tried to explain, in this study, the views of not only Imamiyyah Shia but also Ahl al-Sunnah on the subject. Although Muslim scholars have made different interpretations of Imamate, we tried to reveal in this study, only the opinions of the Imams of Ahl al-Bayt and the scholars of both sects (Shi'a and Ahlassunnah). It is clearly known that the sects have different opinions on the subject of imamate. The basis of the Imamiyya Shi'a's taking the issue of imamate as the basis of their belief and the texts to be used as evidence for the claims of Jafari scholars on the issue of imamate are discussed, and the explanations on them are analyzed.