Leyla Erbil'in eserlerine Lacancı özne merkezli bir yaklaşım
A Lacanian subject-centered approach to Leyla Erbil's texts
  1. Tez No: 763679
  2. Yazar: AYŞE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA APAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Leyla Erbil, Lacan, Özne, Psikanalitik Edebiyat Kuramı, Leyla Erbil, Lacan, Subject, Psychoanalytic Literary Theory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada Leyla Erbil'in romanlarındaki ve anlatılarındaki özneleri oluşturan dinamikler ele alınmıştır. Bu öznelerin hem bireysel hem toplumsal düzeyde özne olma durumları incelenmiştir. Öznelerin oluşmasını sağlayan yapılar sadece içerik değil; anlatım teknikleri, edebi tür, kullanılan dilin çözümlenmesi gibi metni oluşturan öğelerin çözümlenmesiyle de tetkik edilmiştir. Çalışmanın kuramsal temeli, Jacques Lacan'ın özne kuramına ve bu kuramı oluşturduğu düşünülen kavramlara dayanmaktadır. Bunun sebebi ise Leyla Erbil'in eserlerindeki eksik ve arzulayan öznelerin, Lacan'ın simgesel düzeninde yer alan devlet, aile, toplum, dil, kültür, aşk, öteki, milliyet, din, cinsellik, siyaset gibi yapılar içerisinde konumlanmalarıdır. Lacan'ın negatif öznesinin izleri, Leyla Erbil'in Tuhaf Bir Kadın, Karanlığın Günü, Mektup Aşkları, Cüce, Kalan, Tuhaf Bir Erkek adlı eserlerinde aranmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde özne kavramının tarihi gelişimi, Lacan'ın özne kuramı ve Leyla Erbil'in edebi hayatına ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde, adı geçen eserler içerik, anlatım teknikleri ve dil kullanımına göre Lacancı Özne Kuramının çeşitli kavramlarına göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the dynamics that make up the subjects in Leyla Erbil's novels and narratives were discussed. The subject status of these subjects at both individual and social levels was examined. The structures that form the subjects were analysed on account of not only the content but also the elements that build the text such as narrative techniques, literary genre, the analysis of the language used. The theoretical basis of the study is based on the subject theory of Jacques Lacan and the concepts that are thought to form this theory. The reason for his is that the lacking and desiring subjects in Leyla Erbil's works are located within the structures in Lacan's symbolic order such as state, family, society, language, culture, love, other, nationality, religion, sexuality, and politics. The traces of Lacan's negative subjects were sought in Leyla Erbil's works titled Tuhaf Bir Kadın, Karanlığın Günü, Mektup Aşkları, Cüce, Kalan, and Tuhaf Bir Erkek. In the first part of the study, the historical development of the concept of subject, Lacan's theory of the subject and Leyla Erbil's literary life and works were included. In the second part, the works mentioned were evaluated regarding various concepts of Lacanian Subject Theory according to content and expression techniques and language use.