Neonatal ishalli buzağılarda hematolojik, biyokimyasal ve elektrokardiyografik bulgular
Haematological, biochemical and electrocardiographical findings in neonatal diarrhoeic calves
- Tez No: 138313
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: EKG, ishal, neonatal buzağı, ECG, diarrhoea, neonatal calves
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Neonatal İshalli Buzağılarda Hematolojik, biyokimyasal ve Elektrokardiyografik Bulgular, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2003. Bu çalışmada ishalli buzağılarda klinik, hematolojik ve biyokimyasal bulguların yanı sıra hafif, orta ve şiddetli dehidrasyonlu ishalli buzağılarda TÖ ve TS meydana gelen elektrokardiyografik değişikliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini yaşları 1-60 günlük, farklı ırk ve cinsiyette 33 ishalli buzağı oluşturdu. Muayene ve değerlendirme protokollerine göre yapılan ilk klinik muayene neticesinde 14 buzağının hafif, 12 buzağının orta, 7 buzağının ise şiddetli dehidrasyonlu olduğu belirlendi. Bütün hayvanlardan TÖ ve TS alınan kan örneklerinden Hct, Hb, WBC, üre, kreatinin, Tp, albumin, glikoz, Na, K ve Cl konsantrasyonlarına bakıldı. İshalli buzağıların klinik ve laboratuvar bulguları dikkate alınarak iv %1.3 ve %8.4Tük NaHC03, %0.9'luk NaCl ve %5Tik dekstroz solüsyonları verildi. Gerekli görülen buzağılara tedavinin 24. saatinden sonra oral sıvı sağaltımı uygulandı. Ayrıca bütün hayvanlardan TÖ ve TS alınan EKG' ler ayrı ayrı değerlendirildi. Hematolojik parametrelerden Hct ve Hb konsantrasyonlarının orta ve şiddetli dehidrasyonlu gruptaki buzağılarda TÖ önemli oranlarda artığı gözlendi. Uygulanan tedaviden sonra bu parametrelerde önemli düşüşlerin olduğu tespit edildi. İshalli buzağılarda biyokimyasal parametrelerden Tp, albumin, üre ve kreatinin konsantrasyonlarmm arttığı, TS ise bu parametrelerin önemli oranlarda azalarak normal sınırlara yaklaştığı görüldü. Serum glikoz, Na ve Cl konsantrasyonlarının TÖ azaldığı, yapılan sıvı-elektrolit tedavisinden sonra ise değişen oranlarda artış gösterdikleri gözlendi. Serum K konsantrasyonu özellikle sıvı kaybı fazla olan şiddetli dehidrasyonlu grupta önemli oranlarda (pO.001) artış gösterdi. Potasyum konsantrasyonu hafif dehidrasyonlu grupta azalırken, orta dehidrasyonlu grupta ise önemli bir değişiklik göstermedi. Bu parametrelerdeki değişim ishalli buzağılarda hemokonsantrasyon, böbrek fonksiyon bozukluğu, hipoglisemi hiperkalemi geliştiğini gösterdi. İshalli buzağılardan alınan EKG'ler incelendiğinde hafif ve orta dehidrasyonlu gruplarda P, QRS ve T dalgalarında önemli bir değişmenin olmadığı, şiddetli dehidrasyonlu grupta ise özellikle QRS ve T dalgalarının süre ve amplitüdlerinin uzadığı gözlendi. Serum K konsantrasyonları yüksek olan orta dehidrasyonlu gruptaki bazı buzağılarda P dalgasının hafif yassılaştığı, T dalgasının ise süre ve amplitüdlerinin uzadığı tespit edildi. Şiddetli dehidrasyonlu gruptaki buzağılarda ise Pdalgasınm genişlediği ve/veya yassılaştığı, bazen de tamamen kaybolduğu, QRS kompleksinin genişlediği, T dalgasının aşın sivrildiği, sinusal bradikardi, ventriküler ekstrasistol ve I. derece kalp bloğu gibi kalp ritim bozukluklarının meydana geldiği belirlendi. Bu buzağılara yapılan sıvı-elektrolit tedavisinden sonra bu dalga değişikliklerinin düzeldiği gözlendi. Sonuç olarak; ishalli buzağılarda teşhis, tedavi ve prognoza yardımcı olması nedeniyle klinik, hematolojik ve biyokimyasal bulguların yanı sıra özellikle serum potasyum konsantrasyonları yüksek olan buzağılarda elektrokardiyografik bulgularında değerlendirilmesi gerektiği ve bu sonuçlara göre tedavinin yönlendirilmesinin yararlı olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Haematological, biochemical and electrocardiographical findings in neonatal diarrhoeic calves, University of Yuzuncu Yıl Health Sciences Institute Master Thesis in Department of Internal Medicine, Van, 2003. In this study, clinical, haematological and biochemical findings in diarrhoeic calves and changes occured before and after treatment in electrocardiogram were aimed to investigate in calves with mild, moderate or severe diarrhoeic calves. In this study, 33 diarrhoeic calves in different sex and breed aged between 1-60 days were used as materials. According to examination and evaluation protocol, 14 calves had mild dehydration, 12 had moderate and 7 had severe dehydration. Blood samples taken from all animals before and after treatment were used to determine Hct, Hb, WBC, urea, kreatinin, total protein, albumin, glucose, Na, K and CI concentrations. In the diarrhoeic calves, clinical and laboratory findings were taken into consideration and 1.3% or 8.4% NaHC03, 0.9% NaCl and 5% dextrose solutions were given intravenously for the treatment of dehydration. When required, oral fluid therapy were also applied 24 hours after iv treatment. Furthermore, ECG findings taken before and after treatment were also evaluated. Hct and Hb concentrations in calves with mild and moderate diarrhoeic calves before treatment were significantly high. After treatment, these parameters reduced to normal values. In addition, total protein, albumin, urea and kreatinin concentrations were also high but these values became normal after treatment. On the other hand, serum glucose, Na and K concentrations were low before treatment but these values were also increased to normal values in different ratios after treatment. Serum K concentrations were very low (pO.001) especially in severe diarrhoeic calves. On the other hand, K concentrations decreased in calves with mild dehydration and unchaged in celves with moderate dehydration. These findings showed that haemoconcentration, kidney function disorders, hipoglicemia and hypercalemia develop in diarrhoeic calves. When ECG findings obtained from these diarrhoeic calves examined; it can be seen that P, QRS and T waves were not changed importantly in calves with mild and moderate dehydration. On the other hand, time and amplitudes of QRS and T waves observed to prolonged in calves with severe dehydration. In some calves with moderate dehydration, serum K concentration were high and in these calves P waves a bit flattened and T waves time and amplitudes observed to prolonged. In calves with severe dehydration, P waves enlarges and/or flattened and from time to time disappeared. Furthermore, QRS complexes were also enlarged, T waves pointed, heart ritm disorders such as sinusal bradicardy, ventricular axtrasistol and first degree heart block were also observed to occur. After fluid and electrolyte treatment to these calves above changes observed to became normal. As a result, in diarrhoeic calves, because of assistance to the diagnosis, treatment and prognosis; apart from clinical, haematological and biochemical findings, especially in calves having high serum K concetrations ECG findings should also be evaluated. After this evaluation, treatment believed to be performed according to these results.